Hrvatski radio

Radio Zadar

Dragan Vasiljković: Nisam kriv i ponosim se svakom minutom svog ratnog puta

20.09.2016.

10:54

Autor: HRT

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Uz velike mjere osiguranja i golemo zanimanje domaćih i stranih medija u velikoj sudnici splitskoga Županijskog suda počelo je dugo očekivano suđenje Draganu Vasiljkoviću, poznatom kao kapetan Dragan, optuženom za ratne zločine nad hrvatskim vojnicima i civilima.

Nakon čitanja optužnice, Vasiljković je iskoristio pravo na uvodnu riječ i u duljem iskazu opovrgnuo je sve navode optužnice. Vasiljković je iskoristio pravo na uvodnu riječ te u dužem iskazu u cijelosti negirao navode rekavši da je 11 godina u svojevrsnom pritvoru, a da su svjedoci lažni te da je on branio svoju domovinu Jugoslaviju. Ustvrdio je da se "apsolutno ne osjeća krivim te da je ponosan na svaki minut svog ratnog puta".

Njegovi odvjetnici u istakli da Dragan Vasiljković nije bio zapovjednik specijalne jedinice a ovo suđenje je presedan jer se on nalazi u dugogodišnjem pritvoru bez ikakvih pravih dokaza. Nastavak suđenja zakazan je za 18, 19, i 20. listopada .

Podsjetimo kako se Vasiljkovića tereti da je 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi i 1993. u Bruškoj kod Benkovca mučio, zlostavljao i ubijao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije. Optužen je i za zločine nad civilima u Glini. Nakon rata pobjegao je u Australiju, čiji je državljanin. Uhićen je 2006., a gotovo 10 godina trajala je pravna bitka, i Australija ga je u srpnju prošle godine konačno izručila Hrvatskoj.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.