Hrvatski radio

Radio Zadar

Dragi roditelji budite ponosni na svoju djecu

20.03.2018.

11:08

Autor: UNIZD/HRT Radio Zadar

Foto: UNIZD

Foto: UNIZD

Foto: - / -

Studij povijesti percipira se kao jedan od pet najtežih na Sveučilištu u Zadru. Od pedesetak upisanih, na drugu godinu upiše se svega dvadesetak studenata, što znači da ih oko šezdeset posto odustane već u prvoj godini.

Zato, dragi roditelji, budite ponosni na svoju djecu, koja su do ove prvostupničke diplome došla isključivo svojim napornim radom i zalaganjem“, rekao je pročelnik Odjela za povijest izv. prof. dr. sc. Ante Bralić na današnjoj svečanosti u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru, uoči podjele diploma promoventima jednopredmetnog i dvopredmetnog sveučilišnog studija povijesti.

Bralić je rekao kako se studij na zadarskom sveučilištu bazira na proučavanju nacionalne povijesti, a pitanje je kako će se ona poučavati u budućnosti.

Nacija je jedan od najuspjelijih koncepata društvenog uređenja, uspješniji od religijskog ili nekog trećeg, i pored svih obavijesti i najava da nacije propadaju, one su još uvijek tu. Bez nacije nema demokracije, ona je branič pred raznim totalitarizmima, kao što su komunistički ili fašistički. U nekim reformama s kojima sam u tijeku nije jasno kako će se povijest učiti, a moglo bi se na kraju dogoditi, da parafraziram jednog autora: „Sve ćemo promijeniti da ostane isto“. Preživjeli smo Bolonju, koja je bila jedna takva reforma, preživjet ćemo i ovo, rekao je Bralić.

Nakon svečane prisege, čiji je tekst izrekao zamjenik pročelnika doc. dr. sc. Mateo Bratanić, pristupilo se svečanom uručenju diploma. Promovirani su: Krešimir Baljkas, Luka Godina, Luka Knez, Ruža Matijević, Zoran Miličević - Capek, Sara Tar, Emma Udovičić (jednopredmetni) te Šime Barbaroša, Ana Begić, Ante Drmić, Ivan Jurić, Ena Klepić, Damira Matić - Kalabrić, Hrvoje Njavro i Anita Šuća.

Za najboljeg i najangažiranijeg studenta nagradu je dobio Marin Banović, a za najbolji rad nagrađen je Mate Ćurković.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.