Hrvatski radio

Radio Zadar

Dragovoljci u Svetom Filipu i Jakovu

26.10.2018.

07:08

Autor: tp

Foto/ Uhddr.hr

Foto/ Uhddr.hr

Foto: - / -

U Svetom Filipu i Jakovu okupit će se od danas do 28. listopada ratni dragovoljci. Riječ je o tradicionalnom sportsko edukativnom okupljanju Hrvatskih dragovoljaca domovinskog rata. Sudjelovat će 500 sudionika iz svih naših županija, a natjecanje je prijavilo 36 ekipa.

 Natjecat će se u malom i stolnom nogometu, belotu, briškuli i trešeti, elektronskom pikadu, visećoj kuglani i boćanju Organiziran je i seminar o radu i funkcioniranju udruga i izradi dokumentacije za projekte, potom slikarske radionice i izložba s hodočašća Svetom Ocu u Vatikan. 

        


U svetom Filip i Jakovu u TN Margarita Maris u subotu 27. listopada s početkom u 17. sati bit će prikazan dokumentarni film „Milijun koraka“, autora Alena Kocića Koca u organizaciji Udruge dragovoljaca Domovinskog rata Nova Gradiška.

Dokumenarac u trajanju od 82 minute prikazuje hodočašće hrvatskih brranitelja Domovinskog rata.  Hodočašće zahvalnosti Nova Gradiška -  Rim zbori o životnoj misiji osmorice dragovoljaca Domovinskog rata, prepješavšivši put dug preko 950 kilometara u znak zahvalnosti Svetoj Stolici za priznavanje RH, blago preminulom Papi Ivanu Pavlu II.,  za poginule suborce, nestale i umrle hrvatske branitelje, za jedinstvo hrvatskih branitelja i zajedništvo u RH, za vrednoste Domovinskog rata, kao i za svoje obitelji i Domovinu Hrvatsku.

Uistinu, bio je to pokornički hod u korizmi 2017. godine na kojega su branitelji krenuli na Pepelnicu 1. ožujka iz Nove Gradiške, preko Slavonije, Zagorija, Like,  Velebita, Zadra, Pakoštana, Šibenika, Trogira, Splita, pa trajektom do Ancone, brdovitih Apennina, pokrajine Marche,  epicentra mnogobrojnih potresa. Konačno, nakon 31. dan pješačenja stigli i do vječnog grada Rima. Kruna hodočašća bila je audijencija kod Svetog Oca pape Frane.  

izlozba-3.jpg

izlozba-3.jpg

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.