Hrvatski radio

Radio Zadar

Drama Plus predstavila ovogodišnji program i najavila prvu premijeru!

10.06.2020.

11:48

Autor: Radio Zadar

Foto: Željko Karavida/PR

Foto: Željko Karavida/PR

Foto: - / -

„Sve će proći, samo će istina ostati" - pod tim će se nazivom održavati ovogodišnji kazališni program Drame Plus, otkrili su danas na konferenciji za novinare umjetnički voditelj i glumci ove kazališne skupine. Najavili su i prvu premijeru – predstavu Instrukcija prema tekstu Eugѐnea Ionesca.

Unatoč svim okolnostima Drama Plus nastavlja s radom i to s programom kojem se jako veselimo. U ovoj godini gledat ćemo dva reprizna naslova, Djevojčicu sa šibicama te popularnu Kabanicu, a očekuju nas i četiri premijerna naslova: Zločin i kazna prema romanu velikog ruskog pisca Fjodora  Mihajloviča Dostojevskog, U očekivanju Godota Samuela Becketta, Ružno pače inspirirano poznatom bajkom Hansa Christiana Andersena u dramatizaciji Ivora Martinića te Instrukcija Eugѐnea Ionesca s kojom i otvaramo sezonu, rekao je umjetnički voditelj Drame Plus, Vinko Radovčić.

Instrukciju, taj zagonetni tekst Eugѐnea Ionesca, jednog od glavnih predstavnika teatra apsurda, najavio je i glumac te redatelj predstave, Požežanin, Lovro Ivanković, kojeg Ionesco prati od njegovih glumačkih početaka: S Instrukcijom sam išao na prijemni na glumačku akademiju u Rijeci, diplomirao sam s njom, a sada se tom tekstu ponovno vraćam i u profesionalnoj karijeri. Riječ je o jednočinki iznimno bogatoj značenjima, koja se, iako je nastala sredinom prošlog stoljeća, danas čini aktualnija nego ikad upravo zbog toga što se bavi osjetljivim pitanjem obrazovnog sustava.

Nika Ivančić, glumica pulskih korijena, koja je s Daliborom Matanićem radila na predstavi i filmu Egzorcizam, slaže se sa svojim scenskim partnerom kojemu, kao Profesoru u predstavi, u liku učenice, dolazi na instrukcije: Volim izazove i teške zadatke, a ovaj je tekst upravo takav. Malo je informacija o liku te je puno toga prepušteno glumcu na odabir. Pronašla sam u tekstu, ali i u liku učenice dosta vlastitog iskustva vezanog uz svoje obrazovanje prije fakulteta, u kojem, kao i danas, nedostaje individualiziranog pristupa, u kojem su učenici počesto broj, a talenti se ne njeguju.

Glumci se, kao i Vinko Radovčić, koji se ovoga puta našao u ulozi asistenta režije, slažu oko toga da je Instrukcija na vidjelo iznosi neke apsurde obrazovnog sistema čije posljedice mogu biti iznimne opasne, po pojedinca, ali i društvo u cjelini. Autorski tim čine još kostimografkinja Anita Goreta, scenograf Naonar te oblikovatelj svjetla Frane Papić.

Predstava igra 15. i 16. lipnja u crkvi sv. Nikole, s početkom u 21 sat, a ulaznice po cijeni od 40 kuna moguće je kupiti u caffe baru Indie bar na Poluotoku svakim danom osim nedjelje.

Time započinje, na sigurnoj udaljenosti između gledatelja, nova sezona za zadarsku udrugu koja svojim projektom Lektira na sceni već četvrtu godinu zaredom čini ono nemoguće – približava kazalište mladima te mlade vraća u kazalište. To je prepoznao i Grad Zadar, koji je podržao i omogućio realizaciju prve ovogodišnje premijere. Također, Drami Plus u ovoj se sezoni vjerojatno priključuje i Školska knjiga, koja je izrazila interes za Lektiru na scenu. O detaljima te suradnje više informacija objavit ćemo uskoro, napominje Izabela Laura, iz odjela za odnose s javnošću Drame Plus.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.