Hrvatski radio

Radio Zadar

13:42 / 05.10.2021.

Autor: Filip Matijević

Dronovi u Biograd doveli najveće svjetske stručnjake u zračnoj robotici

foto: članovi Fotosekcije KSET-a/DroneDays

foto: članovi Fotosekcije KSET-a/DroneDays

Foto: - / -

Posljednjih godina dronovi su postali sasvim uobičajen alat brojnim profesionalnim i amaterskim snimateljima. U Hrvatskoj ih je registrirano nekoliko tisuća, interes se povećava, a tehnologija razvija. Ali njihova namjena je puno šira, a Hrvatska ima što ponuditi na tržištu zračne robotike.

Možda tehnološki i proizvodno ne možemo konkurirati azijskim zemljama, ali hrvatska pamet u svijetu zračne robotike itekako ima što ponuditi. 

algoritmi

 

Kaže to organizator skupa o bespilotnim letjelicama DroneDays Stjepan Bogdan, profesor iz Laboratorija za robotiku i inteligentne sustave upravljanja Fakulteta elektrotehnike i računarstva. Okupio je u Biogradu većinu vrhunskih svjetskih stručnjaka koji razglabaju o najnovijim trendovima u industriji bespilotnih letjelicama 

namjena

 

Procjene su da u Hrvatskoj imamo nekoliko tisuća registriranih dronova, ali mnogo je i ilegalnih korištenja dronova. O tome je govorio Toni Zlopašaiz Hrvatske kontrole zračne plovidbe: 

procedura

 

Tijekom jučerašnje i današnjeg dana na skupu su obrađene brojne teme od kojih valja istaknuti one o istraživanju atmosferskih fenomena, korištenju dronova u NATO i EU suradnji, HGSS-u te komercijalizaciji letećih robota.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.