Hrvatski radio

Radio Zadar

Druga je godišnjica upisa zadarskih bedema na Popis svjetske baštine

10.07.2019.

10:36

Autor: HRT Radio zadar

foto: zadar.travel

foto: zadar.travel

Foto: - / -

Na samom bedemu, u dvorištu Muzeja antičkog stakla večeras će se u čast tom događaju u 21.30 održati koncert ansambla za ranu glazbu iz Philomusici kojeg čine umjetnici iz Velike Britanije i Njemačke.

Danas je Zadar u znaku rane glazbe! Izraz je to koji se koristi za glazbu srednjeg vijeka, renesanse i ranog baroka - poručuju iz Koncertnog ureda Zadar.

Razlog tome je druga godišnjica upisa zadarskih bedema na Popis svjetske baštine transnacionalnog serijskog kulturnog dobra "Obrambeni sustavi Republike Venecije u razdoblju od 15. do 17. stoljeća".

Na samom bedemu, u dvorištu Muzeja antičkog stakla večeras će se u čast tom događaju u 21.30 održati koncert ansambla za ranu glazbu iz Philomusici kojeg čine umjetnici iz Velike Britanije i Njemačke; tenor Vincent Lesage, kornetist Martin Bolterauer te trombonisti Cameron Drayton, Andreas Neuhaus i Robert Schlegl.

Programom pod nazivom Suonar Cantando odat će se počast vremenu u kojem su se gradili zadarski bedemi i donijet će se dašak davnih vremena kroz svevremensku umjetnost, glazbu, a sve uz naglasak na značajan doprinos hrvatskih autora. Tako će ansambl Philomusici u niz skladbi starih majstora iz Italije, Nizozemske, Španjolske, Poljske i Njemačke uključiti i čuveni dvoglasni Sanctus iz zadarskog samostana sv. Marije - najstarije višeglasje u hrvatskoj glazbenoj baštini - te Asperges me, Domine i Era il suo bel viso Julija Skjavetića!

Ulaz na koncert je slobodan, a u slučaju kiše koncert će se održati unutar Muzeja.

Na današnji se dan također prisjećamo vremena kada je Zadar živio za staru glazbu. Naime, od 1975. do 1990, značajan dio programa Glazbenih večeri u sv. Donatu bio je posvećen staroj glazbi, što je taj festival učinilo svjetski prepoznatljivim. Zadranka Katarina Livljanić, jedna od najcjenjenijih svjetskih stručnjakinja za srednjovjekovnu glazbu, prisjeća se kako su "Rane sedamdesete godine bile poput mojega inicijacijskoga zakoraka u svijet glazbenih večeri u Donatu, prva uspomena unutrašnjosti toga prostora. Bilo je to doba velikoga proboja rane glazbe, vrijeme u kojem se i u Europi entuzijazam za staru glazbu javio gotovo istodobno kada i na zadarskoj pozornici. U Zadar su dolazili ansambli koji su izvodili glazbu srednjega vijeka, renesanse i baroka. Onu našu glazbu, kako smo je kao djeca nazivali jer je zvučala sasvim drugačije od svega što smo mogli čuti na drugim koncertima ili gramofonskim pločama."

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.