Hrvatski radio

Radio Zadar

Drugi krug fiskalizacije

01.04.2013.

08:46

Autor: HRT

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Kreće drugi krug - obuhvaćeni mali trgovci i slobodna zanimanja. Fina objavila 50 tisuća certifikata, najveću polemiku izaziva uvođenje fisklanih blagajni na tržnicama.

Danas počinje drugi krug fiskalizacije koji obuhvaća male trgovce i slobodna zanimanja, odvjetnike, javne bilježnike, liječnike, stomatologe. Fina je za njih dosad izdala 50 tisuća certifikata, a prema podacima porezne uprave, obveznika drugog kruga ima 55 tisuća, što znači da su gotovo potpuno pripremljeni.

Najveću polemiku u javnosti izazvala je najava uvođenja fiskalnih blagajni na tržnicama. No, zasad ih neće biti, a neslužbeno doznajemo da se razmatra mogućnost da i nakon 1-og srpnja oni na otvorenim tržnicama budu izuzeti ili da se rok dodatno produlji.

Naime, prema Zakonu o fiskalizaciji u prometu gotovinom, od 1. travnja obveza fiskalizacije propisana je za obveznike koji kao jednu od djelatnosti obavljaju trgovinu na veliko i na malo, popravka motornih vozila i motocikla te obveznike koji obavljaju djelatnosti slobodnih zanimanja. Djelatnostima slobodnih zanimanja osobito se smatraju samostalna djelatnost zdravstvenih djelatnika, veterinara, odvjetnika, javnih bilježnika, revizora, inženjera, arhitekata, poreznih savjetnika, stečajnih upravitelja, tumača, prevoditelja, turističkih djelatnika; samostalna djelatnost znanstvenika, književnika, izumitelja, kao i druge slične djelatnosti, samostalna predavačka djelatnost, odgojna djelatnost; te samostalna djelatnost novinara, umjetnika i sportaša.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.