Hrvatski radio

Radio Zadar

Drugi krug lokalnih izbora

02.06.2013.

08:35

Autor: RZD

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Danas se održava drugi krug lokalnih izbora. Birališta su se u sedam sati otvorila u Gradu Zagrebu, 11 županija, 85 gradova i 164 općine. Ishod izbora možete pratiti večeras u programu uživo Radio Zadra od 20 sati.

Birači iz Zadarske županije ove nedjelje ponovno biraju župana, gradonačelnika Zadra te još 14 općinskih načelnika odnosno gradonačelnika. Božidar Kalmeta, HDZ-ov, i Ivo Bilić, SDP-ov, kandidat za gradonačelnika Zadra u nedjelju iza 19 sati ponovno će s nestrpljenjem očekivati rezultate s biračkih mjesta. Međutim, za razliku od prvoga izbornoga kruga, u drugome će biti poznato tko će slaviti i u iduće četiri godine voditi Grad Zadar. U drugi krug ušlo je i dvoje kandidata za župan/icu HDZ-ovac Stipe Zrilić i SDP-ovka Renata Sabljar Dračevac. Birači će još jednom na biračka mjesta u još 14 općina i gradova, gdje čelnici nisu izabrani u prvom krugu, pa će tako ponovno birati građani Benkovca, Obrovca i Paga, kao i u općinama Gračac, Kali, Kukljica, Pakoštane, Pašman, Polača, Privlaka, Ražanac, Sveti Filip i Jakov i Vir.

Do 19 sati, kada se zatvaraju birališta, traje izborna šutnja tijekom koje je zabranjena svaka promidžba, objavljivanje privremenih rezultata i procjena, kao i nagovaranje birača da glasuju za određene kandidate. Bez obzira na visoke kazne, većina stranaka, kandidata i lista krši šutnju, ali bilo je nešto manje prijava građana u odnosu prema prvom izbornom krugu, objavio je GONG. Navodi kako su se dojave građana najčešće odnosile na telefonsko zvanje birača i nagovaranje da glasuju za određenog kandidata, ali i na posjete kućama i prijetnje otkazom. GONG napominje da su građani primali SMS-poruke s pitanjem za koga će glasovati, a koje su potpisane s "istraživanje", bez informacija o tome tko provodi anketu i na kojem uzorku, te odakle brojevi telefona.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.