Hrvatski radio

Radio Zadar

14:25 / 01.07.2015.

Autor: Filip Buzov

Druženje koje će pamtiti

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U organizaciji Hrvatske biskupske konferencije na otoku Viru već drugu godinu ljetuje 40 - tak romske djece. S njima su i mentori koji ih kroz radionice i igru uče o njihovoj kulturi i povijesti, a tu su i putovanja u obližnja mjesta.

Prilikom naše posjete mali Romi bili su ispunjeni smijehom, radošću i zahvalnošću, a najponosniji bili su oni koji su iz raznih kvizova osvojili prva mjesta. Među nagrađenima su Mateo i Jozo:

Zabavno mi je ovdje, htio bih još, ići ću svakako i druge godine. Nadam se još nekim nagradama.... Učimo sve o našoj kulturi, povijesti, družimo se.......

Da su iako mladi svjesni svog teškog položaja u društvu kao i neimaštine koja većinu prati - najbolje su pokazali kada su kroz jednu igru trebali ispisati ili nacrtati svoje želje. Netko je poželio biti astronaut, a od svoje plaće pomagao bi i drugima, siromašnijima...neki su napisali da žele biti prihvaćeni ... navodi nam jedna od mentorica Fikra Velić. 

Đakovačko - osječki nadbiskup Đuro Hranić:

Ono što hoćemo postići, je da dobiju jednu zdravu samosvijest. Da oni jesu i da smiju biti Romi. Zbog toga se ne smiju stidjeti i imati kompleks manje vrijednosti - kaže nadbiskup apelirajući na institucije kako moraju učiniti više za socijalizaciju Roma. Nije kaže dovoljna samo edukacija i nakon nje mora biti neki jasniji put, posao prije svega, a to bi ohrabrilo i druge.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.