Hrvatski radio

Radio Zadar

Država će pokriti troškove doprinosa vježbenika na međunarodnoj plovidbi

16.10.2019.

16:04

Autor: HRT Radio Zadar

Foto: Ilustracija

Foto: Ilustracija

Foto: - / -

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture je osiguralo više od dva milijuna kuna za sufinanciranje troškova obveznih doprinosa svim vježbenicima, koji su u 2019. godini ukrcani na brodove u međunarodnoj plovidbi.

Navedena državna potpora osigurana je temeljem Pravilnika o pokriću troškova plaća i doprinosa vježbenika palube, stroja i elektrotehnike na brodovima u međunarodnoj plovidbi (NN 97/19), koji stupa na snagu 19. listopada 2019. godine, a kao prva mjera predviđeno je sufinanciranje  troškova obveznih doprinosa vježbenika palube, stroja i elektrotehnike koji su ukrcani na brodove u međunarodnoj plovidbi te imaju u prebivalište Republici Hrvatskoj, odnosno uobičajeno boravište (rezident). 

Ukupni iznos državne potpore  planiran u Državnom proračunu Republike Hrvatske za 2019. godinu (i projekcijama za 2020. i 2021. godinu) iznosi 2,130,680.00 kuna, dok će se iznos sufinanciranja po pojedinom vježbeniku za pokriće troškova obveznih doprinosa, odrediti ovisno o ukupnom broju ostvarenih dana ukrcaja svih kandidata, koji su podnijeli prijavu resornom Ministarstvu, kao i u skladu s raspoloživim sredstvima, osiguranim u državnom proračunu za 2019. godinu. 

Zahtjevi se zaprimaju zaključno sa 1. studenim tekuće godine. 

Namjenska financijska sredstva bit će isplaćena temeljem usvojenih zahtjeva za razdoblje od 1. siječnja do 1. studenoga 2019. godine, uz uvjet da su podnositelji zahtjeva prethodno uplatili predujam obveznih doprinosa za navedeno razdoblje. U tu svrhu, stručne službe Ministarstva razmotrit će sve zahtjeve u najkraćem mogućem roku, nakon čega će se javno objaviti popis primatelja koji ispunjavaju zadane uvjete. Isplata financijskih sredstava na račune korisnika je predviđena do kraja tekuće kalendarske godine. 

U svrhu informiranja korisnika ove državne potpore o potrebnoj dokumentaciji, načinu podnošenja zahtjeva za sufinanciranjem i predviđenim rokovima, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture je pripremilo 'Uputu za podnošenje zahtjeva za sufinanciranje ukrcaja vježbenika na brodove u međunarodnoj plovidbi za 2019. godinu' koja se može pronaći mrežnoj stranici Ministarstva na https://mmpi.gov.hr/more-86/pomorci-112/upute/18011.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.