Hrvatski radio

Radio Zadar

Država odustaje od završne faze izgradnje Luke Gaženica?

22.02.2013.

10:56

Autor: bk

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ministarstvo pomorstva donijelo je odluku o izmjeni projekta Luke Gaženica.

Obzirom da je za projekt izgradnje zgrade trajektnog terminala u Gaženici (LOT IIIb), za koji je nakon postupka međunarodne nabave odabira izvođača najpovoljnija ponuda iznosila 49,8 milijuna eura, koja je znatno viša od predviđenog iznosa od 35 milijuna eura, Ministarstvo pomorstva donijelo je odluku o dva moguća načina nastavka radova i stavljanja luke u funkciju, stoji u priopćenju Ministarstva.

Prvi prijedlog podrazumijeva uključivanje koncesionara u financiranje izgradnje zgrade terminala bez izmjene projektno-tehničke dokumentacije i građevinske dozvole, dok je u drugom modelu uz uključenje koncesionara u financiranje predviđena izmjena projektno-tehničke dokumentacije i građevinske dozvole.

"Takve odluke vođene su prije svega i činjenicom da ni Lučka uprava Zadar nije u mogućnosti vraćati kredit prije 2025. Godine, a uzimajući u obzir i opće stanje u gospodarstvu u zemlji i regiji. Prema tome, odlučeno je omogućiti nastavak radova na projektu prema izmijenjenom modelu."

stoji u priopćenju Ministarstva pomorstva.

Ministarstvo je o svojoj odluci obavijestilo Ministarstvo financija od kojeg je zatražena organizacija sastanka s predstavnicima kreditora EIB-a i KfW-a radi izmjene ugovora o zajmovima, odnosno otkazivanja dijela sredstava namijenjenih za izgradnju zgrade terminala, priopćilo je Ministarstvo pomorstva.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.