Hrvatski radio

Radio Zadar

Državljanin Luksemburga (52) u teškom stanju prevezen s Levrnake u Sukošan pa u Zadar

17.05.2023.

15:56

Autor: Radio Zadar / SJM

Lučka kapetanija Zadar u akciji

Lučka kapetanija Zadar u akciji

Foto: Šime Zelić / Pixsell

Službenici zadarske Lučke Kapetanije rano jutros su s jedrilice kod otočića Levrnaka u kornatskom arhipelagu u Zadar prevezli 52-ogodišnjeg državljanina Luksemburga kojem je pozlilo. Kako je izvijestilo Ministarstvo mora, akcija je počela jutros u 5 sati i 19 minuta kad je s Levrnake primljen poziv u pomoć jer je jedan član posade jedrilice LYRA koja je bila na vezu kod Levrnake bio u teškom zdravstvenom stanju. Angažirana je brodica Lučke ispostave Sali s liječničkom pratnjom. Jedriličar je u infarktnom stanju s Levrnake prebačen u Sukošan gdje su ga u 7 sati i 30 minuta preuzeli djelatnici Hitne medicinske pomoći i prebacili ga u Zadar. Akcija spašavanja odvijala se u nepovoljnim vremenskim uvjetima po valovitom moru i kiši , te uz smanjenu vidljivost, navodi se u priopćenju: 


Nakon liječničke obrade člana posade u infarktnome stanju (rođen 1971. godine) državljanin Luksemburga, pacijent je u 06.47 sati evakuiran sa jedrilice na spasilački brodicu saljske Ispostave te je u liječničkoj pratnji prevezen u marinu Sukošan, kamo su pristali u 07.30 sati, nakon čega su pacijenta preuzeli djelatnici Hitne medicinske pomoći HMP Zadar u daljnje medicinsko postupanje, čime je ova MEDEVAC i MEDICO akcija uspješno okončana. Tijekom trajanja akcije vremenski uvjeti na moru bili su relativno nepovoljni zbog kiše, smanjene vidljivosti, umjereno valovitog mora i vjetra - navodi se uz ostalo u priopćenju. 


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.