Hrvatski radio

Radio Zadar

Državna matura 2019./2020.- Prosječna ocjena na razini "čvrsta trica"

31.10.2020.

11:17

Autor: HRT Radio Zadar / HINA

Ilustracija - foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Ilustracija - foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Foto: - / -

Ministarstvo obrazovanja objavilo je rezultate državne mature za školsku godinu 2019./2020. po kojima su učenici ostvarili prosječnu ocjenu na maturi na A razini obveznih predmeta - 3,33, odnosno 'čvrstu' trojku, podatci su iz aplikacije ŠeR - Školski e-Rudnik - javlja HINA.

Riječ je o podatcima koji u petak sažimaju rezultate postignute u 393 škole diljem Hrvatske, obuhvaćaju rezultate za 26.509 učenika koji su u tim školama pohađali nastavu na ukupno 154 različita srednjoškolska programa. Podatci se stalno ažuriraju, a dostupni su na poveznici https://bit.ly/2HKKUyb

Uz gimnazijske programe, dostupni su i rezultati učenika strukovnih i umjetničkih programa.
Dvije trećine učenika odabralo B razinu matematike

Tako su, sukladno objavljenim rezultatima učenici ostvarili prosječnu ocjenu od 3,33 na razini A obveznih predmeta, odnosno hrvatskoga jezika, matematike i engleskoga jezika.

Kada je pak riječ o obveznim predmetima više od 60 posto učenika odabralo je razinu A iz hrvatskoga i engleskoga jezika, a tek nešto manje od trećine učenika odabralo je i položilo A razinu iz matematike.
Precizno, polaganje A razine iz hrvatskoga jezika odabralo je 66,76 posto učenika, iz engleskoga jezika njih 62,15 posto, a iz matematike samo 31,98 posto učenika.

To pak znači da je 33,24 posto učenika polagalo obvezni predmet Hrvatski jezik na B razini, obvezni Engleski jezik 37,05 posto, dok je čak 68,02 posto učenika odabralo polagati matematiku na B razini.
Svi ostvarili dobar (3) uspjeh, najbolji učenici u Međimurskoj županiji

Presječni rezultati učenika iz obveznih predmeta na A razini variraju za samo 0,4 odnosno od najviše ocjena koja iznosi 3,42 i ostvarili su je učenici u Međimurskoj županiji do najniže ocjene od 3,02 učenika u Ličko-senjskoj županiji.

Drugo mjesto na vrhu pripalo je učenicima s područja Grada Zagreba koji su ostvarili prosječnu ocjenu od 3,41, dok su po podatcima pretposljednji po ostvarenim rezultatima učenici u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji s prosječno ostvarenom ocjenom od 3,11.

Najbolji prosječni uspjeh učenici su na A razini ostvarili iz engleskoga jezika - gotovo čvrsti vrlodobar, odnosno 3,94, iz hrvatskoga jezika dobar uspjeh s prosječnom ocjenom 3,10, a u matematici ocjenu 2,68.
Prosječna ocjena na razini B - samo 'mršava' trojka

Učenici koji su odabrali polagati obvezne predmete na B razini, ostvarili su tek 'mršavu' trojku, odnosno prosječnu ocjenu od 2,68. Prosječne ocjene po županijama ponovno se puno ne razlikuju i iznose 0,68 posto. Najbolju prosječnu ocjenu ponovno su ostvarili učenici u Međimurskoj županiji - 2,89, a najnižu ocjenu - 2,21 ponovno učenici u Ličko-senjskoj županiji.

Razlika po županijama u rezultatima ostvarenim iz predmeta na B razini ponovno nije velika i iznosi, 0,68 posto između najviše i najniže ostvarene prosječne ocjene.

I na B razini učenici su ostvarili najbolju ocjenu - dobar (3,08) iz engleskoga jezika, drugi rezultat ponovno je 'pripao' ocjeni iz hrvatskoga jezika - 2,55, a tek nešto slabiju 'mršavu' trojku učenici su ostvarili iz matematike na B razini - 2,52.

Državna matura, 11. u nizu, provedena je u ljetnom roku od 8. lipnja do 3. srpnja u 369 srednjih škola i ispitnih centara diljem Hrvatske i u posebnim uvjetima zbog pandemije koronavirusa. Na maturi je bilo 31 tisuću pristupnika koji su izašli na više od 115 tisuća ispita.

U jesenskom roku državna matura provedena od 19. kolovoza do 4. rujna u 357 srednjih škola i tri ispitna centra (Zagreb, Split i Slavonski Brod) u Republici Hrvatskoj, a ispitima je jesenskom roku pristupilo 5450 pristupnika.

Nakon završenoga jesenskoga ispitnog roka državne mature Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO), koji je i zadužen za njezino provođenje, ocijenio je da je ovogodišnja matura provedna uspješno premda je bila najzahtjevnija do svih dosadašnjih zbog okolnosti izazvanih pandemijom koronavirusa.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.