Hrvatski radio

Radio Zadar

Državni vrh: S ponosom se sjećamo prvog hrvatskog predsjednika

10.12.2017.

14:37

Autor: HRT Centar Zadar/Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U povodu 18. godišnjice smrti prvog predsjednika Republike Hrvatske i HDZ-a dr. Franje Tuđmana, na njegov su grob na Mirogoju, u nazočnosti mnoštva građana, vijence položila izaslanstva HDZ-a, braniteljskih udruga i obitelji.

Na Mirogoju su se okupili gotovo svi ministri aktualne Vlade, bivši suradnici prvog hrvatskog predsjednika, mnogi generali, alkari, članovi HDZ-a, izaslanstvo Grada Zagreba s gradonačelnikom Milanom Bandićem te brojni građani koji i nakon 18 godina 10. prosinca dolaze iz svih dijelova Hrvatske odati počast prvom hrvatskom predsjedniku pod kojim je nastala moderna i neovisna hrvatska država.

Izaslanstvo HDZ-a predvodio je predsjednik stranke Andrej Plenković koji je nakon polaganja vijenaca istaknuo Tuđmanovu vizionarsku, okupljajuću, državničku politiku koja je u nezahvalnim međunarodnim okolnostima vodila Hrvatsku prema oslobođenju u Domovinskom ratu. "Na Mirogoju se danas okupilo mnoštvo ljudi izraziti poštovanje prema državniku i čovjeku koji je bio lider Hrvatske u prekretničkim trenucima i za Hrvatsku i za Europu", rekao je Plenković novinarima.

U prisjećanju na 90-e godine istaknuo je da je Tuđmanova državnička politika, uz žrtvu hrvatskih branitelja, i u dijalogu s međunarodnom zajednicom, omogućila mirnu reintegraciju Hrvatskog podunavlju, a vojno-redarstvenim akcijama Bljesak i Oluja oslobođeni su veliki dijelovi Hrvatske i pritom promijenjena ravnotežu snaga u BiH.
"90-e godine bile su za Hrvatsku izazovne, on nas je u tom trenutku vodio s iskrenom namjerom da izgradi demokraciju u Hrvatskoj, snažne institucije i da otvori put prema Europi, EU i Sjevernoatlantskom savezu", rekao je Plenković te istaknuo kako su te nacionalne zadaće ostvarene desetak godina nakon smrti prvog hrvatskog predsjednika .

Kao zadaće u trećem desetljeću hrvatske demokracije izdvojio je poboljšanje standarda i kvalitete života naših ljudi, unaprjeđivanje demokracije, međusobne tolerancije, poštivanja ljudskih i manjinskih prava.
"To je vizija moderne demokratske Hrvatske a vjerujem da bi to s nama, da je živ, podijelio i prvi hrvatski predsjednik", zaključio je Plenković.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.