Hrvatski radio

Radio Zadar

Dugi otok i njegova mitska bića

08.09.2016.

17:17

Autor: Ž. Morović Rudić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Tradicionalno, predstavom „Crvenkapica" zadarski lutkari otvaraju i ovu sezonu 18. rujna. Do kraja mjeseca pripremit će novu predstavu „Otočićići" argentinske redateljice Renate Carole. Ideja predstave potekla je s Dugog otoka i njegove bogate tradicije i narodne predaje.

Uslijedit će još tri nove predstave u novoj lutkarskoj sezoni, rekla nam je Sanja Krpeta iz Kazališta lutaka Zadar: 
             Ove sezone pripremili smo četiri nove premijere ali i reprize nekih starih predstava Tako će glumci lutkari zabaviti publiku, djecu i mlade baveći se, između ostalog, pitanjima odnosa pojedinca i svijeta koji ga okružuje, ali i sa djece i njihovih roditelja koji u moderno doba teško pronalaze kvalitetno vrijeme za svoju djecu.

Na samom početku sezone 2016/2017 , krajem mjeseca rujna očekuje vas predstava „Otočićići" redateljice Renate Carola Gatica . Radi se o otočkom mitu , ideja predstave potekla je s Dugog otoka i njegove bogate tradicije i narodne predaje:

            Gospodin Ante Mihić, dugogodišnji voditelj saljske knjižnice, veliki poznavatelj etnoloških i antropoloških tema Dugog otoka, podijelio je svoje znanje o likovima i pričama, o mitskim bićima i čudesnim događajima koji se spominju u dugootočkoj narodnoj predaji. Iz takvog dijaloga nastali su likovi te tema ovog teksta za lutkarsko kazalište, kao i sam naziv predstave, koji upućuje na otok i njegova mitska bića, kazala je za program Radio Zadra Sanja Krpeta. 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.