Hrvatski radio

Radio Zadar

13:09 / 18.08.2017.

Autor: Filip Buzov

Dugotrajna suša ugrozila i draču !

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prema podacima Državnog hidrometeorloškog zavoda u prvih sedam mjeseci u Zadru je palo 390 litara kiše po četvornom metru, godišnji prosjek je oko 900 litara. Sušna godina koju ovo ljeto prate i izrazito visoke temperature uzrok su i velikih šteta na poljima zadarskih poljoprivrednika.

Iz Savjetodavne službe Zadarske županije doznajemo kako uzgajivači paprike i rajčica u mjestu Kožlovac pokraj Benkovca te na otoku Pašmanu u mjestu Kraj, imaju štetu i do 100 - posto.

Sve povrće i lisnato i plodovito trpi štetu, naime kod proizvođača koji imaju navodnjavanje problem su iznimno ekstremne temperature i dnevne i noćne, a koje su se rijetko išle ispod 29, 30 stupnjeva.  Ako govorimo o posljedici suše imamo zabilježeno da je drača koja raste u prirodi, koja ima jak korijen, tu je čak zabilježeno da su se višegodišnji grmovi te biljke osušili - doznajemo od dip.ing.agr. Mirjane Dijan, stručne savjetnice županijske Savjetodavne službe.

Već ranije oglasili su se i maslinari, neki očekuju slabiji urod i za 50 posto. Zbog velikih šteta neki poljoprivrednici već su najavili i kako će od zadarskog župana tražiti proglašenje elementarne nepogode.

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.