Hrvatski radio

Radio Zadar

Dukić o vijećničkoj inicijativi za proglašenja Jazina kulturnim dobrom: "Ta će dvorana biti i bez toga tamo"

09.05.2022.

13:22

Autor: Filip Matijević

.

.

Foto: Sime Zelic / Pixsell

Prije nepuna tri tjedna ispred dvorane Jazine održan je prosvjed protiv njezina rušenja. Motiv je bio strah da će projektom Vrata Zadra hram zadarske košarke nestati. 

Nezavisni vijećnici Enija Meštrovića žele žurnim postupkom na sutrašnjoj sjednici Gradskoga vijeća dvoranu Jazine proglasiti kulturnim dobrom. Gradonačelnik Branko Dukić nema ništa protiv. Ističe da bi dvorana i bez te inicijative ostala tamo gdje jest: 

Nemam ništa protiv toga da dvorana bude zaštićena kao kulturno dobro. Moj fokus interesa je da na području Ravnica napravimo javnu garažu s otprilike 1200 mjesta i da, prema Bašićevom idejnom projektu, tu nikne jedan gradski hotel. A što će se događati s košarkaškom dvoranom, neka odlučuju svi građani. Ta će dvorana biti i bez toga tamo, vjerujem i kad ja odem.

Branko Dukić, zadarski gradonačelnik

Hoće li ova spoznaja odobrovoljiti vijećnike izvan kluba HDZ-a pa će podržati točke koje će pokušati iz drugog pokušaja dobiti potporu Gradskoga vijeća? Riječ je o prodaji prostora na Relji kojim se koristio HAK te dva prijedloga Odluke o izradi planova uređenja. Jedan je – prema gradonačelnikovim riječima – preduvjet za izgradnju isključivo školske zgrade u Kožinu, a drugi su izmjene kojima bi se u sklopu Tehničke odnosno Strukovne škole gradila polivalentna dvorana.  


Vijećnici s liste Enija Meštrovića pitaju se što se promijenilo po pitanju spornih točki u odnosu na sjednicu sredinom ožujka:

Činjenica je da je tekst u obrazloženju identičan onima na prošloj sjednici, ali morat ćete ipak pričekati sutrašnju sjednicu kako biste vidjeli naše odluke o glasovanju.

Adela Frank, predsjednica Kluba nezavisnih vijećnika

Gradonačelnik Dukić podnijet će i izvješće o svojem radu u drugom dijelu prošle godine. Tu će se oporba, gotovo sigurno, posebno posvetiti vrlo sporom odvijanju radova na sustavu odvodnje na zapadu Zadra: 

Po planu su trebali izvršiti već 20 posto, a oni su izvršili 10 posto, možda i manje.

Branko Dukić, zadarski gradonačelnik

Sjednica Gradskoga vijeća počinje sutra u 9 sati.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.