Hrvatski radio

Radio Zadar

Dukić: Plaće nisu upitne, Akcija mladih i Meštrović ovu agoniju mogu zaustaviti već sutra; donosimo i njihove reakcije

13.01.2023.

16:34

Autor: Filip Buzov

gradonačelnik B.Dukić

gradonačelnik B.Dukić

Foto: Sime Zelic / Pixsell

Stiže zakašnjela plaća za oko 800 zaposlenika koji se financiraju iz gradskog proračuna, od gradskih djelatnika do vatrogasaca i odgojiteljica u vrtiću. 

Preduvjet je bila Odluku o financiranju nužnih rashoda i izdataka koju je zadarski gradonačelnik morao donijeti jer je prije obustavio izvršenje gradskog proračuna. To je kaže i jedina dobra vijest u ovoj situaciji jer grad prelazi na "hladni pogon".


Privremeni proračun rashoda i izdataka Grada Zadra za prva tri mjeseca 2023. iznosi nešto više 24,8 milijuna eura - zaposlenici ne moraju biti u strahu - poručuje gradonačelnik Branko Dukić.

Tom odlukom osiguravaju se plaće i ostala materijalna prava djelatnicima svih korisnika gradskog proračuna. To je zapravo jedina dobra vijest !

Branko Dukić, gradonačelnik Zadra

To je, kaže, i jedina dobra vijest u ovoj situaciji jer s druge strane moraju stopirati razvojne projekte, a zakinut će i brojne udruge.

U iduća tri mjeseca neće se moći započeti s brojnim radovima, a poput izgradnje infrastrukture stanova za mlade u Crnom, energetska obnova osnovne škole Šimuna Kožičića Benje, OŠ Stanovi, i OŠ Petar Preradović, igrališta Plovanija i Sinjoretovo, ništa ni od parternog uređenja rive, rekonstrukcije ulice Nikole Tesle, ulice Nikola Šopa, na čekanju je i izrada projektne dokumentacije za nove eu projekte, na čekanju je i opremanje Centra za mlade, Providurove palače u kojoj nema sredstava za planirane programe, nema sredstava ni za programe 80 udruga u kulturi i 14 udruga u tehničkoj kulturi.

Branko Dukić, gradonačelnik Zadra

A obustavljeni proračun - zbog, kako gradonačelnik tvrdi, nezakonitih amandmana dijela oporbe koji zadiru u preuzete obveze - poslan je na ocjenu zakonitosti. No ta procedura, kako se danas tumači, nije zapreka za novi popravni - pa gradonačelnik i danas poziva većinu u GV-u, prije svega Akciju Mladih i Enia Meštrovića, da sutra sazovu sjednicu i zaustave ovu agoniju i odblokiraju grad - kako se izrazio. 


Stižu odbijenice - čini se kako prije svega nema povjerenja .

Uvijek kad se nešto njih tiče tu zakoni se mogu prolongirati, mogu se tumačiti na način koji njima odgovora i to je jedini razlog zbog čega mi ne vjerujemo njima, nego želimo ići na Visoki upravni sud, da vidimo jesu li ti naši amandmani zakoniti ili ne, ako postoje takvi mi ćemo to ispraviti

Ante Rubeša, Akcija Mladih

Zamolio bi gradonačelnika da prihvati proračun kakav je, zato što ga je istog takvog prihvatio i prošle godine s tim da je poslije prebrisao sve naše amandmane. a da će ovaj grad stati neće, da ćemo ga mi srušiti nećemo, mi smo baš zato što ga volimo došli ispraviti neke stvari.

nezavisni Enio Meštrović

Politička situacija u Zadru je sve zanimljivija, slaže se i politički analitičar Sven Marcelić.Jedna je opcija dogovor, a druga izbori, kažem da se provociralo izbore možda bi taj proračun već bio pao, moja neka procjena je da će se nešto dogovoriti i da ćemo ovaku situaciju imati još dva puta, naravno ukoliko ne bude izbora.

politički analitičar Sven Marcelić

Stoga se zadarska javnost, prije svega, treba naoružati strpljenjem.

Tonski prilog

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.