Hrvatski radio

Radio Zadar

Dukić s talijanskim konzulom o ukidanju veze Zadar - ancona

25.01.2022.

14:45

Autor: Grad Zadar

Branko Dukić i generalni konzul Republike Italije, David Bradanini

Branko Dukić i generalni konzul Republike Italije, David Bradanini

Foto: Grad Zadar / Grad Zadar

Gradonačelnik Branko Dukić primio je generalnog konzula Republike Italije u Rijeci, Davida Bradaninija. Razgovaralo se o unapređenju suradnje. Gradonačelnik Dukić spomenuo je i ukinutu brodsku linija Zadar - Ancona. 

U prvom službenom posjetu generalnog konzula Bradaninija Gradu Zadru razgovaralo se o unapređenju postojeće suradnje između talijanske i zadarske stane na svim područjima od zajedničkog interesa, a s posebnim naglaskom na jačanje gospodarske suradnje. Generalni konzul je prenio gradonačelniku pozdrav veleposlanika Italije u RH, NJ. E. Pierfrancesca Sacca i zajedničku želju za promoviranjem talijanskih ulaganja u Hrvatskoj, pozvavši gradonačelnika da ih informira o eventualnom interesu poslovnih ljudi za suradnjom.


Gradonačelnik je izrazio zadovoljstvo zbog susreta i dosadašnjih veoma dobrih i prijateljskih odnosa dviju susjednih zemalja. Istaknuo je, kako bi za poboljšanje razmjene, povećanja broja talijanskih turista, a primarno boljih gospodarskih rezultata, bilo neophodno ponovno uspostaviti nedavno prekinutu brodsku liniju Zadar-Ancona. „Ova je linija oduvijek bila značajna za obje strane jer su tu dvije obale Jadrana najbliže i premda se i ranijih godina znao dogoditi prekid, linija bi bila uvijek ponovo pokrenuta te trebamo zajedno poraditi na ovom pitanju“ – rekao je gradonačelnik.


Generalni konzul posebno je pohvalio dosadašnju uspješnu suradnju na polju odgoja i obrazovanja, posredovanjem Zajednice Talijana u Zadru, koja je rezultirala otvaranjem talijanskog dječjeg vrtića Pinocchio u Zadru. Ponudio je potporu Konzulata i u smislu poticanja ranog učenja talijanskog jezika u osnovnim školama, kao drugog stranog jezika. Dogovoreno je da se razmijene informacije o budućim kulturnim i drugim programima i planovima kako bi se zajedno napravilo još bogatiju kulturnu razmjenu.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.