Hrvatski radio

Radio Zadar

Duško Barić dobitnik nagrade za životno djelo za izniman doprinos razvoju stolnog tenisa u Hrvatskoj!

19.09.2022.

10:25

Autor: Željko Kapelari

Duško Barić i Ivo Ćuković, predsjednik STK Donat

Duško Barić i Ivo Ćuković, predsjednik STK Donat

Foto: Ž. Kapelari / Radio Zadar

Zadarski stolnoteniski stručnjak i dugogodišnji trener u STK Donat Diško Barić na nedavno održanom Memorijalu Barba Tomo Amižić dobio je veliko priznanje. Naime, predsjednik HSTS-a Zlatko Pospiš uručio mu je nagradu za životno djelo za izniman doprinos razvoju stolnog tenisa u Hrvatskoj. 

- Sretan i ponosan, stolni tenis je moja ljubav i nikad mi nije bio posao nego strast, zabava. Hvala i mom klubu Donatu jer da nije bilo njega ne bi bilo niti ove nagrade.Uvijek me veselio i dan dana me veseli rad s djecom, cijeli svoj životni vijek posvetio sam njima i ja sam jedini koji je stalno u STK Donat nakon barba Tome Amižića. Nema djeteta u Zadru koji je došao u našu dvoranu a da nije samnom trenirao – kaže Duško Barić.


Bio je Duško i trener prve momčadi STK Donat?


- Da, posebno zadovoljstvo je to bilo. Bili smo vječno drugi, ha,ha,ha. Bili smo konkurentni Zagrebu, braća Karlovići, zatim Rakvin i Ćuković. Odlična smo ekipa bili ali nažalost nismo uspjeli nikad uzeti im to prvo mjesto. To su bili pravi dani.


Sjedio je Barić i na izborničkoj klupi?


- Tako je, bilo je to povremeno kada sam uskakao i mijenjao tadašnje izbornike. Velik čast ali i obveza je to bila.


Davor Karlović često ističe da mu je najdraži trenutak bio kada ste mu vi bili trener, njegova pobjeda protiv tada neprikosnovenog Zorana Primorca.


- Uh, kako smo se pripremali za to. Specijalno smo trenirali za to prvenstvo države. Rekao sam mu idemo u „lov” na Primorca i to s dogodilo. Svi najbolji su došli na taj turnir. Primorac do tada je sve pobjeđivao. Došao je u polufinalu na Davora. Moj savjet Davoru je bio da mu igra sve na bekend bez obzira što su svi govorili da on ima izvrsni bekend. Zoki je bio poznat po tome kad bi preuzimao loptice od protivnika namještao bi se na forhend, te loptice su se rijetko vraćale. Davor je razvio takav bekend, mislim da i dan dana ga nitko nema takav u Hrvatskoj. Poslušao me i slavio je. Ali znate što, dobio je Primorca ali zatim kasnije u finalu izgubio je glatko od Atikovića. Samo mi je rekao, ja sam svoje napravio, to je Davor.


Novi talenti, budući Karlovići, Primorci u Zadru, ima li ih na vidiku?


- Teško je doći do tog stupnja. Imamo sada jednog dečka ali dug je i trnovit put. Kamo sreće da se to i dogodi. Ono što ja želim je da djeca nauče igrati stolni tenis pravilno, to je ključ svega. Sada , hoće li netko i postati pravi igrač, teško je dati odgovor na to ali barem će naučiti ispravno igrati ovaj divan sport – zaključio je Duško Barić. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.