Hrvatski radio

Radio Zadar

Dušni dan budi poštovanje prema čovjekovom tjelesnom vremenitom životu

02.11.2016.

06:00

Autor: sd

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Kod blagdana Svih svetih naglasak je na ono "svih", po cijelom svijetu, kroz svu povijest, a Dušni dan (2. studenog) upravlja vjerniku misao više na njegovu pokojnu rodbinu, prijatelje, pretke, poznanike, sunarodnjake.

Danas, na Dušni dan, Crkva se prisjeća svih vjernih mrtvih. Tim povodom služe se svete mise za pokojne iz župe ili biskupije. Prema tradiciji na današnji dan obilaze se grobovi pokojnika. Međutim, običaj posjećivanja grobova premjestio se na 1.studenoga.

To je zato jer je svetkovina Svih Svetih u većini zemalja i neradni dan. Na Dušni dan se preminulih prisjećamo u posebnom i intimnijem ozračju. 

U katedrali sv. Stošije u 18 sati zadarski nadbiskup Želimir Puljić predvodi euharistijsko slavlje za sve vjerne mrtve i za pokojne biskupe i svećenike Zadarske nadbiskupije.

Spomendan vjernih mrtvih nastao je inicijativom sveca, benediktinskog opata iz Clunyja svetog Odilona. Krajem 1. tisućljeća već se na mnogim mjestima nakon blagdana Svih svetih slavio i spomendan mrtvih. Taj spomendan 998. sv. Odilo službeno je uveo u Cluny, o kojem je bilo ovisno oko tisuću benediktinskih samostana. Preko benediktinaca blagdan se proširio Europom. Vatikan je službeno potvrdio ovaj blagdan 1311. Španjolska je 1748. dobila povlasticu da njezini svećenici na Dušni dan mogu služiti tri mise: jednu za koga god žele, drugu na nakanu Svetog Oca a treću za sve vjerne mrtve. Tu je povlasticu papa Benedikt XV. 1915. proširio na cijelu Crkvu.

Kod blagdana Svih svetih naglasak je na ono "svih", po cijelom svijetu, kroz svu povijest, a Dušni dan (2. studenog) upravlja vjerniku misao više na njegovu pokojnu rodbinu, prijatelje, pretke, poznanike, sunarodnjake. Vjernik daje oduška i svojoj ljudskoj, prirodnoj zemaljskoj žalosti. Dušni dan budi poštovanje prema čovjekovom tjelesnom vremenitom životu.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.