Hrvatski radio

Radio Zadar

Dušni dan, skale van! Urod masline varira, ali ulja će biti šampionska!

02.11.2020.

12:47

Autor: Filip Matijević

Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: - / -

„Dušni dan, skale van” drevna je uzrečica koja je označavala početak berbe maslina. U posljednje vrijeme berba počinje znatno ranije. Ove godine količina varira ovisno o lokaciji, uvjetovana vremenskim uvjetima i tretiranjem maslina. Ipak, maslinari očekuju maslinova ulja vrhunske kvalitete.

Dok iz južnijih dijelova Dalmacije stižu informacije da je urod maslina slabiji nego lani, na području Zadarske županije je stanje donekle drugačije. Jedne je pogodila suša, drugima život zagorčala maslinina muha, a neki su ovogodišnjim urodom vrlo zadovoljni. Jedan od njih je Rade Bobanović iz Polače. Očekuje oko 150 tona uroda, kaže za Radio Zadar. To je, računa, za više od 50 % bolje nego lani:

Nadinski, polački, tinjski i benkovački kraj je odličan po urodu. Nama je lani bilo prepolovoljeno, ali ova godina je nadnaravna, ma idealna na poziciji Biograda i biogradskog zaleđa gdje masline nisu u dolini. U odnosu na vrhunsku 2018. smo na 70, 75 % berbe i to je dobro.

Denisu Bariću s Iža uroda je osjetno manje nego lani, oko 400 kilograma, otkriva za naš radio:

Dosta je problema donijela ona velika suša tako nismo baš zadovoljni. Ali sam zadovoljan što su stabla ostala zdrava, ali ploda ima upola manje od prošle godine. Ali s druge strane, kvaliteta ulja je odlična.

Kod Barića je berba gotova, a Bobanović je na pola ovogodišnje berbe. ali već sada zna da će rezultati biti – vrhunski:

Ulja su ove godine, posebno onima koji znaju štiti od maslinine muhe, nadnaravna i gledano masnoće i peroksidni broj i K-broj... Mislim da bismo ove godine mogli imati šampionska ulja ne samo na području Hrvatske nego i šire!

Za berbu u skladu s uzrečicom „Dušni dan, skale van” ima još vremena. Maslinarima je tijekom ovog tjedna naklonjena i vremenska prognoza. Kiše nema na vidiku.

UROD MASLINA

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.