Hrvatski radio

Radio Zadar

Dva Canadaira gase požar u Zadarskoj županiji

16.07.2021.

16:05

Autor: HRT Radio Zadar / MORH

Ilustracija - foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Ilustracija - foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Foto: - / -

Dva Canadaira angažirana su u akciji gašenja požara na brdu Debeljak – cesta Vrana i Miranje u Zadarskoj županiji

Dva Canadaira CL-415 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH angažirana su u petak, 16. srpnja 2021. godine u akciji gašenja požara na brdu Debeljak – cesta Vrana i Miranje u Zadarskoj županiji.

Od 21. lipnja do 16. srpnja 2021. godine, zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH su sudjelovale u gašenju 23 požara i to: 11 u Šibensko-kninskoj županiji, šest u Splitsko-dalmatinskoj županiji, četiri u Zadarskoj županiji te po jednog u Primorsko-goranskoj županiji i Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Izvršeno je 20 protupožarnih izviđanja protupožarnim avionima u županijama priobalja.

Na navedenim zadaćama (gašenju i protupožarnom izviđanju) izvršena su 822 leta pri čemu je ostvareno 131:20:00 sati naleta, izbačeno je 3828 tone vode i utrošeno je 16 litara pjenila.

Također, tim besposadnih zrakoplovnih sustava angažiran je dva puta tijekom čega je ostvario dva leta sa besposadnim zrakoplovnim sustavom “ORBITER 3” u trajanju 5:49:00 sati, u cilju provedbe protupožarnih izviđanja i izviđanja opožarenih površina.

Također, u tijeku je izviđanje Airtractorom AT-802 na ruti Zadar-Mljet-Zadar.

Podsjećamo, Protupožarna sezona 2021. službeno je započela u ponedjeljak, 21. lipnja - stoji u priopćenju iz MORH-a.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.