Hrvatski radio

Radio Zadar

Dva posto građana Županije ima glaukom

07.03.2016.

16:54

Autor: V.Šetka

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Više zadarskih ustanova i udruga zajednički organiziraju Tjedan glaukoma, bolesti, koja može dovesti do gubitka vida. Zato liječnici preporučuju svima starijima od 40 godina preventivne preglede. Glavni uzročnik glaukoma je visoki očni tlak.

Glavni uzročnik glaukoma je visoki očni tlak, zbog čega bi svi nakon pređenih 40 godina života trebali provjeriti je li im očni tlak u granicama normale. Prevencija je najbolji način sprječavanja razvoja glaukoma, kao i pravodobni početak liječnja. Iako se davno govorilo o potrebi izrade Registra oboljelih od glaukoma, to se još nije učinilo, ističe dr. Suzana Konjevoda, šefica Očnog odjela zadarske Opće bolnice.

A prema podacima Zavoda za javno zdravstvo i liječnika opće medicine oko 2 posto ili tri i pol tisuće pacijenata u Zadarskoj županiji ima dijagnozu glaukoma.

 Sumnjate li da i vi imate poteškoća s vidom, provjerite sutra od 11 sati na Narodnom trgu, gdje će mjeriti očni i krvni tlak, te šećer u krvi.

Tijekom ovoga tjedna bit će i drugih događanja, a lijepa vijest u Zadar je stigla od Svjetske organizacije za glaukom, koja u pismu potpore dr. Konjevoda ističe njezin doprinos u radu i organizaciji dagađanja čija je svrha podizanja svijesti o glaukomu.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.