Hrvatski radio

Radio Zadar

Dvadeset devet godina od osnutka SJP Poskoci

15.10.2019.

13:16

Autor: Suzana Dražić

foto:S.Dražić

foto:S.Dražić

Foto: - / -

Bila je to prva postrojba specijalne policije osnovana u Republici Hrvatskoj. Jezgru Poskoka činilo je u početku 30 pripadnika koji su završili prvi tečaj za hrvatske redarstvenike. Prvi zapovjednik postrojbe bio je Đuro Župan.

Specijalna jedinica zadarske policije „Poskoci", prva ratna oružana postrojba na području Hrvatske, obilježila je 29. obljetnicu osnutka.
Poskoci su se tradicionalno postrojili na Relji, kod bivšeg odmarališta „Čazmatrans", gdje je 1990. godine održano prvo postrojavanje ove specijalne jedinice. Nakon svečanog postrojavanja i polaganja vijenca na spomen obilježju osnutka postrojbe u Zadru, vijence su položili i kod središnjeg križa na Gradskom groblju u Zadru i zapalili svijeće za sve poginule hrvatske branitelje.

Prije 29 godina, 15. listopada 1990. godine osnovana je Jedinica za posebne namjene Policijske uprave Zadar, poznatija kao Poskoci. Bila je to prva postrojba specijalne policije osnovana u Republici Hrvatskoj. Jezgru Poskoka činilo je u početku 30 pripadnika koji su završili prvi tečaj za hrvatske redarstvenike.
Na početku ožujka 1991. godine od Jedinice za posebne namjene osniva se Specijalna jedinica policije PU zadarske. Prvi zapovjednik postrojbe bio je Đuro Župan. Tijekom postojanja, dužnost zapovjednika Poskoka obnašali su: Svemir Vrsaljko, Nikola Šindija i Anton Dražina. 
Danas, kao sljednica Specijalne jedinice policije "Poskoci" egzistira Interventna jedinica policije PU zadarske, a članovi ove legendarne postrojbe okupljeni su u Udruzi čiji predsjednik Željko Bonato kao prioritete ističe skrb za obitelji poginulih pripadnika Poskoka.

Obljetnica "Poskoka"

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.