Hrvatski radio

Radio Zadar

Educiran kadar u borbi s alkoholizmom

30.07.2020.

12:37

Autor: Suzana Dražić

Educiran kadar u borbi s alkoholizmom

Educiran kadar u borbi s alkoholizmom

Foto: - / -

Psihijatrijska bolnica Ugljan provodi projekt "Kompetentan djelatnik na putu izlaska iz ovisnosti o alkoholu", vrijedan više od 609 tisuća kuna i financiran iz EU socijalnog fonda. Provedbom projekta unaprijedit će se znanje i vještine zdravstvenih djelatnika koji sudjeluju u liječenju alkoholičara.

Prekomjerno konzumiranje alkohola tj. ovisnost o alkoholu javnozdravstveni je problem koji zahvaća gotovo sve dobne skupine. Prema podacima SZO potrošnja čistog alkohola u Hrvatskoj iznosi 12,66 l po stanovniku u dobi od 15 i više godina. Ovisnost je to koja osim što narušava fizičko zdravlje ima za posljedicu i duševne poremećaje, poremećaje ponašnja. A troškovi uzrokovani alkoholizmom iznose između 2 i 5 posto ukupnog bruto nacionalnog dohotka. Među našim medicinskim odjelima nalazi se i Odjel za liječenje ovisnosti o alkoholu s 30 kreveta gdje se liječe osobe ovisne o alkoholu, ali se oni tretiraju i kroz našu Dnevnu bolnicu ili ambulantni tretman. Mi smo aplicirali na ovaj EU fond kako bi educirali naš kadar da bi bili učinkovitiji u radu s ovisnostima, istaknuo je ravnatelj Psihijatrijske bolnice Ugljan Mladen Mavar predstavljajući projekt koji će bolnica provoditi 16 mjeseci s ciljem unaprijeđenja znanja i vještina zdravstvenih djelatnika koji sudjeluju u liječenju alkoholičara. 

U projekt su uključeni liječnici, medicinske sestre i tehničari, psiholozi, socijalni radnici i radni terapeuti. Okosnica projketa je edukacija zdravstvenih djelatnika, organizacija okruglog stola te studijska putovanja, rekla je je voditeljica projekta Danijela Stipanić Graf.
Projekt "Kompetentan djelatnik na putu izlaska iz ovisnosti o alkoholu" sa više od 609 tisuća kuna financira se iz Europskog socijalnog fonda kroz Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali.

 

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.