Hrvatski radio

Radio Zadar

Edukacija poljoprivrednika u Gradskoj knjižnici

24.04.2018.

13:52

Autor: Ana Štrelov

Edukacija poljoprivrednika u Gradskoj knjižnici

Edukacija poljoprivrednika u Gradskoj knjižnici

Foto: - / -

Poljoprivreda, okoliš i klimatske promjene pod oznakom M10 čine jednu od mjera Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske. Kako bi educirali poljoprivrednike koji te mjere koriste, Hrvatska poljoprivredno šumarska savjetodavna služba od danas organizira ciklus predavanja u Gradskoj knjižnici.

Aktivni poljoprivrednici su oni čija se poljoprivredna gospodarstva nalaze u Upisniku poljoprivrednika i koji obavljaju aktivnosti od proizvodnje, sadnje i uzgoja do održavanja poljoprivrednih zemljišta. Viši stručni savjetnik za hortikulturu iz Savjetodavne službe, Zvonimir Vlatković kaže kako je interes za edukaciju velik: To su im dodatni poticaji, ali i stimulans gdje poljoprivrednici sa svojim aktivnostima ne narušavaju već žive u skladu s prirodom. A opet ima aktivnosti koje su vezane uz poljoprivredu, odnosno samoodrživi razvoj.

Poljoprivrednici su obvezni u razdoblju od 5 godina poštovati propisane zahtjeve na osnovu dobrovoljnog korištenja Mjera 10. Edukacije se održavaju diljem županije kako bi sudionici smanjili troškove a ujedno i izvršili svoje obveze dolaska na predavanje. Nakon Zadra predavanja će se održati u Benkovcu od 8. do 10. svibnja. Stručni savjetnik, Žarko Lovrinov napominje: Apelirao bih na sve one poljoprivrednike koji su aplicirali na neku od ovih mjera da se jave u Savjetodavnu službu jer često imamo problema - nemaju prave telefonske brojeve, teško nam je do njih doći i tu gubimo prilično vremena. Njihova je obveza dolazak na edukaciju, pa ovim putem apeliram da nam se slobodno jave da provjerimo jesu li na popisima. Posljedica nedolaska na predavanja vjerojatno će biti neke kaznene odredbe kroz sustav plaćanja poticaja.

Poljoprivrednici mogu početi koristiti ovu mjeru najkasnije do 2019. godine jer su financijska sredstva za provođenje Programa ruralnog razvoja osigurana do 2023. godine.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.