Hrvatski radio

Radio Zadar

Edukacije za menadžment Volontera u studenome

22.10.2019.

11:53

Autor: M. Savić

Edukacije za menadžment Volontera u studenome

Edukacije za menadžment Volontera u studenome

Foto: - / -

Volonterski centar Zadar organizira edukaciju "Menadžment volontera" koju provodi s ciljem pružanja novih znanja i vještina potrebnih za organiziranje kvalitetnih volonterskih programa. Uz to zadarski Volonteri provode višemjesečnu akciju o prevenciji dječjeg nasilja na Internetu.

.
Ovogodišnja edukacija će se održati 5., 6. i 7. studenog 2019. godine u Prirodoslovno-grafičkoj školi Zadar.

Ivana Marinović 2013 te pridružila se prvim koracima volonterizma u Zadru iz znatiželje ali ipotrebe da bude društveno korisna. U to vrijeme nije imala posao ali danas je hobi prerastao u zanimanje i stalno je uposlena u zadarskom Volonterskom centru. Biti volonter nije tako jednostavno niti se olako prima. Zahtjeva pripremu a za to je potrebno prethodno educirati zainteresirane:

"Edukacija je namijenjena osobama u neprofitnim organizacijama koje uključuju i upravljaju radom volontera, odnosno onima koje žele preuzeti tu ulogu u organizaciji i koje će po završetku programa biti osposobljene za volonterske zadatke i to tako da za koordinatore volontera dobivaju certifikat od strane Hrvatskog centra za razvoj volonterstva, čiji član je i Volonterski centar Zadar."


Uz to Volonteri provode akciju Edukacija, prvi korak prema prevenciji  dječjeg nasilja na Internetu, čiji je cilj "edukacija stručne službe, učitelja/ica i roditelja, a shodno tome i učenika/ica vezano uz načine zaštite djece na Internetu, prepoznavanje simptoma e-nasilja i kome isti prijaviti te kako se nositi s njegovim posljedicama".

Pomoć najviše traže stariji ljudi koji ne izlaze iz kuće a kojima volonteri pomažu da odu do trgovine ili ljekrane. 2000 učlanjenih volontera obučeni su shodno svojim fizičkim predispozicijama za različitu vrst pomoći. Volontiranje je "In" jer je sve više mladih koji smisao vide u pomaganju a najveća im je nagrada zahvalnost koju dobiju od osobe kojoj su pružili ruku - zaključuje Ivana Marinović.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.