Hrvatski radio

Radio Zadar

Edukativni program Zadarskog plesnog - 9.10.travnja

05.04.2022.

13:33

Autor: Radio Zadar

Staging a play Tartuffe

Staging a play Tartuffe

Foto: Jerlena Janković / ZPA

Zadarski plesni ansambl najavljuje radionice ovogodišnjeg Edukativnog programa Zadarskog plesnog . Prva se održava 9. i 10. travnja s iskusnom hrvatskom plesnom umjetnicom Petrom Valentić koja večer prije gostuje kao izvođač u predstavi Parte Parte u Kazalištu lutaka Zadar. Radionica je otvorena za sve plesače s iskustvom, ali i početnike. Održat će se u dvorani Zadarskog plesnog ansambla na adresi Ulica kralja Držislava 10, u subotu 9. travnja od 13:00 do 15:30, a u nedjelju, 10. travnja od 10:00 do 12:30 sati.

Radionica je kombinacija modernih tehnika i suvremenog plesa i sastoji se od dva dijela. Prvi dio sata bavi se zagrijavanjem tijela kroz razne vježbe snage i tehničke vježbe, a bazira se na vježbama modernih tehnika kao što su Limon i Cunningham. Radi se na pravilnoj postavi i držanju tijela, izrađivanju dugih linija ekstremiteta, razvijanju druga č ijeg na č ina razmišljanja kroz niz kompleksnih tehničkih vježbi. Istovremeno se radi na lako ć i kretanja i snalaženja u prostoru. Prvi dio sata je stati č niji od drugog dijela, naglasak je na tehničkim vježbama kroz različite dinamike i prostorne razine. Drugi dio sata se bavi prostornim sekvencama. Svo znanje usvojeno u prvom dijelu sata kombinira se kroz niz različitih vježbi u prostoru. Naglasak je na plesnom materijalu utemeljenom na tehnički zahtjevnim komponentama.ZPC Velentić

ZPC Velentić

Foto: Nevewn Petričević / ZPA

Petra Valentić je plesna umjetnica koja djeluje u Zagrebu. Nakon završene Škole suvremenog plesa Ane Maletić 2005. godine upisuje plesnu akademiju Rotterdam Dance Academy CODARTS koju završava 2009. godine. U Nizozemskoj je radila s poznatim koreografima i pedagozima: Anouk van Dijk, Jack Gallagher, Krisztina de Chatel i dje č jem ansamblu Meekres uitgesproken dans. Kao koreografkinja i plesa č ica predstavila se u predstavi Zabawne Zabawki do Zabawy na 26. Tjednu suvremenog plesa u Zagrebu i predstavom “Sirena” naredne godine. Sura đ uje sa koreografom Massimilano Volpini u predstavi "My name is nobody" za Muzi č ki Biennale u Hrvatskoj. Od 2012. godine postaje č lanicom Zagreba č kog plesnog ansambla. Od recentnih predstava sa Zagreba č kim plesnim ansamblom izdvaja suradnju s koreografom Davidom Hernandezom na predstavi ”The Devil’s Garden” i ”Other”, s koreografom Matijom Ferlinom na predstavi ”Staging a play: TARTUFFE” te s redateljicom Natalijom Manojlovi ć na dje č joj predstavi ”ESC ROOM. Po č etkom 2013. godine ostvaruje suradnju sa Makedonskim koreografom Igorom Kirovom na predstavi ”He he helium”, koja je i prva predstava kolektiva ”Balcan Dance” koji djeluje na podru č ju Balkana sa idejom spajanja raznih umjetnik i plesa č a iz regije. Godine 2014. nominirana je za nagradu hrvatskog glumišta za predstavu “Anything“ španjolskog koreografa Daniela Abreua. Od 2017. postaje predsjednicom Udruge profesionalnih plesnih umjetnika ”PULS” č iji je dugogodišnji č lan. Kao predsjednica udruge usko je povezana sa svojim upravnim odborom te je njihova misija definiranje potreba č lanova, planiranje projekata koji prakti č no pomažu pri realizaciji umjetni č kih radova pridru ženih č lanova na financijskoj, produkcijskoj i distribucijskoj razini te širenju vidljivosti i odgoja publike. Od 2020. godine preuzima funkciju voditeljice plesnog programa u Zagreba č kom plesnom centru, a 2022. Zajedno sa Petrom Glad Mažar preuzima funkciju umjetni č kog vodstva i produkcije Zagreba č kog plesnog ansambla.

Zainteresirani polaznici mogu se prijaviti i sve informacije dobiti preko emaila zadarskiplesniansambl@gmail.com  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Kulturoskop

Svakog utorka i četvrtka u Kulturoskopu od 16.15 sati s vama je Maja Milin. Donosi vam pregled događaja i novosti u kulturnom životu Zadra, Zadarske županije i Hrvatske. Razgovore s umjetnicima, osvrte i najave.

Poslušajte u Slušaonici