Hrvatski radio

Radio Zadar

Eko akcijom u Pakoštanima upozoravaju na bacanje hrane

29.09.2020.

07:45

Autor: tp/

Dejan Rakita/PIXSELL

Dejan Rakita/PIXSELL

Foto: - / -

U Pakoštanima akcijom čišćenja obalnog pojasa plaže Pilatuša danas od 9 sati prigodno se obilježava Međunarodni dan svijesti o gubicima hrane Ujedno akcija se provodi u sklopu projekta EU vrijednom preko 500 tisuća kuna,.

Želi se informirati građane o konceptu kružnog gospodarstva i ulozi gospodarenja otpadom.
U Europskoj uniji svake godine baci se oko 90 milijuna tona hrane, odnosno oko 173 kilograma po osobi. Procjenjuje se da se u Hrvatskoj baci oko 400 tisuća tona hrane na godinu. Ujedinjeni narodi stoga su današnji dan odredili kao Međunarodni dan svjesnosti gubitka i bacanja hrane. Namjera je smanjiti velike količine otpada od hrane na globalnoj razini i prepoloviti otpad od hrane po stanovniku na maloprodajnoj i potrošačkoj razini, te smanjiti gubitke hrane u proizvodnji i opskrbnom lancu.

Međunarodni dan svijesti o gubicima hrane i otpadu u utorak 29. rujna 2020. godine obilježit će se u Pakoštanima akcijom čišćenja obalnog pojasa plaže Pilatuša od 9 do 11 sati te prigodnim programom nakon akcije od 11 do 12.30 sati tijekom kojega će se održati eko kviz i kreativna radionica izrade ekoloških natpisa za djecu i odrasle. Ovom akcijom Općina Pakoštane priključit će u prva obilježavanja ovoga datuma kojega je Generalna skupština Ujedinjenih naroda proglasila 2019. godine s ciljem razvoja svjesnosti o važnosti odgovorne potrošnje i proizvodnje kako bi se na međunarodnoj razini doprinijelo borbi protiv gladi i borbi protiv klimatskih promjena.

Na svjetskoj razini čak jedna trećina hrane proizvedene za ljudsku prehranu gubi se ili propada, a što iznosi oko 1.3 milijarde tona godišnje. Akcijom čišćenja i prigodnim programom u Pakoštanima nastojat će se podići svjesnost o ovome problemu te ostalim izazovima s kojima se kao društvo na lokalnoj i globalnoj razini suočavamo po pitanju gospodarenja otpadom.

Akcija je jedna u nizu aktivnosti koje se provode u sklopu projekta „Nije mi teško – zajedno za čisti okoliš i očuvanu prirodu“ financiranog iz bespovratnih sredstava Kohezijskog fonda u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. Nositelj projekta je Grada Biograda na Moru, u realizaciji projekta kao partneri sudjeluju Općina Pakoštane, Općina Polača, Općina Stankovci i Općina Lišane Ostrovičke. Cilj ovoga projekta je informirati građane o konceptu kružnog gospodarstva i ulozi gospodarenja otpadom te utjecati na razvoj ekološke svjesnosti i usvajanje navika potrebnih za odgovorno postupanje s otpadom i učinkovito upravljanje resursima.  Ukupna vrijednost projekta je 511.042,35 kuna, dok su prihvatljivi troškovi 503.887,00 kuna.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.