Hrvatski radio

Radio Zadar

Eko-aktivisti danas na ušću rijeke Karišnice

12.05.2018.

11:23

Autor: AM - SJM

foto: A.Marušić / HRT Zadar

foto: A.Marušić / HRT Zadar

Foto: - / -

U eko-akciji na ušću rijeke Karišnice okupljeni su aktivisti, turistički djelatnici, srednjoškolci iz Benkovca i Obrovca , a kako je danas Svjetski dan ptica selica posebna će se pozornost u akciji posvetiti lokalnom močvarnom staništu ptica, na lokalitetu Tuvine.

Organizator Tomo Aračić napominje kako akcija za cilj ima i produžetak turističke sezone: Čini mi se da često pričamo o zaštiti okoliša ali većih akcija i velike snage koja štiti prirodu zapravo nema, a mi želimo pokazati da smo dostojni prostora u kojem živimo.

U akciji sudjeluju i djelatnici županijske ustanove Natura Jadera. Morana Bačić ističe kako su ptice selice i njihova staništa vrlo značajan element bioraznolikosti: Zato je ovo malo močvarno stanište posebno važno iako ljudima na prvi pogled pomalo smeta. Navode kako je vlažno, mračno, ima blata, ima komaraca, pa blizu je plaža pa zašto ne dati ljudima za parking, zabetonirati... a ta mala močvarna staništa su stvarno biseri bioraznolikosti. 

Udruga Karinska rivijera i OPG T. Aračić prvi puta od svog osnutka organiziraju uređenje mjesta Karin Donji i Karin Gornji pred nadolazeću turističku sezonu. Akcija se provodi na dan koji se obilježava kao Svjetski dan ptica selica. Uključieni su i Natura Jadera, Grad Benkovac, Turistička zajednica Grada Benkovca, turistički djelatnici iz Karina, te učenici Prirodoslovno-grafičke škole sa posvećenom ekološkom porukom.

Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.