Hrvatski radio

Radio Zadar

12:48 / 15.05.2020.

Autor: Filip Matijević

"Eksperimentalni" tableti spasili nastavu na daljinu

Photo: Sandra Simunovic/PIXSELL

Photo: Sandra Simunovic/PIXSELL

Foto: - / -

Tableti, koji su ujesen 2018. bili sinonim za program Škola za život, spasili su stvar u aktualnoj nastavi na daljinu. Zahvaljujući organiziranosti, dio učenika zadarske Strukovne škole Vice Vlatkovića će putem tableta braniti i završne radove i tako privesti kraju svoje srednjoškolsko obrazovanje.

Kada je prije dvije godine Strukovna škola Vice Vlatkovića dobila 40-ak tableta kao jedna od 73 hrvatske škole uključene u eksperimentalni program Škola za život, nitko nije slutio da će ti uređaji biti neizostavan dio neželjenog eksperimenta – nastave na daljinu zbog koronavirusa. Ravnatelj Tihomir Tomčić jasno kaže; ovaj „eksperiment” položila je nastava, ali i spomenuti uređaji:

Ti tableti su sad u Strukovnoj školi spasili nastavu na daljinu. Jer sve tablete, njih 40 i nešto, koje smo onda dobili smo podijelili učenicima koji žive u udaljenijim krajevima od Zadra, gdje ne postoji odgovarajuća infrastruktura. Preko tih tableta su oni izvodili svoju nastavu.

A tableti će se koristiti i dalje jer će se i dio završnih ispita odraditi online:

Taj dio smo već organizirali i djeca rade, a postoje i neki programi koji će raditi u školi. To su soboslikari koji će biti na dovoljnoj udaljenosti jedni od drugih i neće biti ugroženi, a istu stvar smo dogovorili i za naše automehatroničare, koji će također pojedinačno dolaziti u školu i raditi.

Tomčić je, kao čovjek koji je iz gospodarstva došao u obrazovni sustav, morao još jednu stvar naglasiti:

Zdravstveni radnici su zaista heroji, oni su na prvoj crti obrane. Ali vjerujte, odmah iz njih su prosvjetni radnici. Oni su također heroji ove borbe protiv korone, oni rade po 16, 18 sati dnevno. Čak je jedna kolegica rekla da učenici rade treću smjenu pa i nastavnicima zadaci i odgovori dolaze nakon ponoći.

Tableti jesu dakle važni, ali i školski sustav nam pokazuje da su nam najveće bogatstvo koje imamo – ljudi.

 

Tableti spasili nastavu

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.