Hrvatski radio

Radio Zadar

Eksplozivna sredstva i oružje nisu dio blagdanskoga slavlja

19.12.2018.

13:30

Autor: Anita Perica

foto: A. Perica / HRT centar Zadar

foto: A. Perica / HRT centar Zadar

Foto: - / -

Uz preventivnu akciju „Mir i dobro“ koja se provodi od 15. prosinca do 8. siječnja s ciljem zaštite života ljudi te njihove imovine, Zadarska policija najavila je i pojačane aktivnosti kontrole sigurnosti prometa na cestama.

Eksplozivna sredstva i oružje nisu dio blagdanskoga slavlja, a njihova zlouporaba i neoprezno rukovanje mogu zauvijek promijeniti nečiji život. Mnogi još uvijek ne shvaćaju kako je igranje s pirotehnikom uvijek rizično, posebice kada su u pitanju djeca. Božidar Budiša voditelj službe policije PU zadarske posebno apelira na roditelje:

       Djeca ispod 14 godina ne smiju koristiti niti ona najmanja sredstva i najbezopasnija ajmo ih tako nazvati uvjetno, a iznad 18 godina osobe to mogu koristiti ali opet pod svim tim kontroliranim uvjetima i preko ovlaštenih prodavatelja. Dakle, posebno naglašavamo apel prema roditeljima koji jedini mogu spriječiti i najbolje mogu spriječiti ozljeđivanje svoje djece ili bilo koga drugoga.

Uporaba pirotehničkih sredstava dozvoljena je isključivo od 27. prosinca do 1. siječnja. Kazne propisane Zakonom o eksplozivnim tvarima iznose od tisuću do 15 tisuća kuna za fizičke osobe, te 10 tisuća do 80 tisuća kuna za pravne osobe. No najveće su kazne tragične posljedice.

       Prošle godine nismo imali takvih slučajeva u toj akciji na našem području, ali često smo svjedoci a i vi i vaši kolege iz medija prenose te vrlo ružne slike i vijesti.


Zadarska policija najavila je i pojačane aktivnosti kontrole sigurnosti prometa na cestama. Posebno će se usmjeriti na vozače koji voze pod utjecajem alkohola i opojnih sredstava, vozače koji koriste mobitele za vrijeme vožnje, one koji ne koriste sigurnosne pojaseve te vozače koji voze nepropisnom ili neprilagođenom brzinom:

       I mi ih u policiji tako zovemo, i nadam se da su mnogi shvatili, da su to glavne četiri ubojice u prometu.

Uz najavu akcije „Mir i dobro“ iz policije ističu da građani još uvijek imaju vremena bez posljedica predati oružje i minsko-eksplozivna sredstva, ukoliko ih nelegalno posjeduju –podsjetila je Ivana Marić, policijska službenica za prevenciju u Uredu načelnika. Ona je također predstavila edukativnu brošuru i preventivni video uradak Mir i dobro 2018.

Preventivno edukativni video uradak Službe prevencije MUP-a  https://www.youtube.com/watch?v=pYaE7LnkF3E i Brošura „Mir i dobro“ https://publisher.mup.hr/PublicData/Brosura-Mir-i-dobro-2017-73edf40cc2.pdf

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.