Hrvatski radio

Radio Zadar

EMA odobrila cjepivo Moderne dok raste strah zbog novog soja

06.01.2021.

16:22

Autor: HRT Radio Zadar / HINA

Armin Durgut/PIXSELL

Armin Durgut/PIXSELL

Foto: - / -

Europska agencija za lijekove (EMA) dala je u srijedu zeleno svjetlo za cjepivo Moderna Inc's COVID-19, drugo odobreno na prostoru Europske unije koja nastoji ubrzati procjepljivanje stanovništva strahujući od širenja novog, zaraznijeg soja koronavirusa.

Kada ga odobri Europska komisija, a što se smatra formalnošću, cjepivo Moderne bit će drugo u arsenalu Europske unije koja je prije tjedan dana počela ubrizgavati cjepivo koje su razvili laboratoriji Pfizer i BioNTech.

"Dobre vijesti za naše napore da Europljanima omogućimo više cjepiva protiv covida-19", tvitala je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

"Sada radimo punom parom kako bismo ga odobrili i učinili dostupnim u EU", dodala je.
Cijepljenje nekih 450 milijuna stanovnika Europske unije moglo bit biti ključno za okončanje pandemije koja je već usmrtila gotovo 1,9 milijuna ljudi u svijetu.

Konačno odobrenje Europske unije očekuje se nešto poslije u srijedu.

Izvršna vlast EU-a naručila je 160 milijuna doza cjepiva iz američke tvrtke Moderne, u ime 27 država članica bloka, što bi bilo dovoljno za cijepljenje 80 milijuna ljudi.

Brza pozitivna odluka mogla bi pomoći da se smanji pritisak nekih čelnika EU-a, čiji građani zavidno gledaju Sjedinjene Države, Britaniju i Izrael gdje su već cijepljeni milijuni ljudi.

Sve su tri države, među ostalim, odobrile Modernino cjepivo.

Trenutačno je u EU dopušteno samo Pfizer-BioNTechovo cjepivo, a zbog uskog grla u proizvodnji i isporuci prvi tjedan cijepljenja tekao je sporo, nakon početka cijepljenja 27. prosinca.

Njemačka je dosad cijepila 316.000, a Francuska 5000 ljudi. Nizozemska je tek u srijedu počela cijepiti svoje građane, a premijer Mark Rutte bio je kritiziran u parlamentu zbog kašnjenja. Prva osoba koja je primila cjepivo u

Nizozemskoj bila je 39-godišnja medicinska sestra u staračkom domu.

Nacionalni nizozemski regulator za lijekove CBG, rekao je kako očekuje da će Modernino cjepivo biti učinkovito i protiv nove varijante koronavirusa koja sepojavila u Velikoj Britaniji, ali je iz opreza rekao da se to treba potvrditi dodatnim istraživanjima.

Premda su oba cjepiva vrlo učinkovita - više od 94 posto prema kliničkim ispitivanjima - Moderna ima prednost u odnosu na Pfizer-BioNTech u pogledu skladištenja.

Pfizer-BioNTechovo cjepivo mora se čuvati na minus 70 stupnjeva Celzijevih, a Modernino može preživjeti na normalnoj temperaturi hladnjaka.

Da bi bilo učinkovito, Modernino cjepivo treba se dati u dvjema dozama u razmaku od četiri tjedna, a Pfizer-BioNTechovu cjepivu treba druga doza nakon tri tjedna.

Moderna, sa sjedištem u Cambridgeu u američkoj saveznoj državi Massachusetts, objavila je prije nekoliko tjedana da će u prva tri mjeseca 2021. proizvesti 100 do 125 milijuna doza cjepiva s imenom "mRNA-1273".

Od toga bi 15 do 25 milijuna trebalo biti dostupno izvan SAD-a. Prve isporuke zemljama EU-a mogle bi početi već u siječnju.

EU je naručila 300 milijuna doza Pfizer-BioNTechova cjepiva.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.