Hrvatski radio

Radio Zadar

Emisija Pomorska večer proslavila 65. rođendan

04.10.2017.

13:32

Autor: HRT Centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na brodu Vila Velebita 2 u riječkoj luci svoj je 65. rođendan preksinoć proslavila jedna od najdugovječnijih emisija u hrvatskome radijskom eteru Pomorska večer Hrvatskoga radija. Legendarna emisija prvi je put emitirana pod naslovom Emisija za pomorce Radija Zagreb 8. srpnja davne 1952. godine.

Njezin je pokretač i dugogodišnji urednik bio Branko Knezoci, koji je želio pomoći našim pomorcima u održavanju veze s obiteljima. Emisiju je poslije preuzeo Zvonimir Bukovina, produljio je na dva sata i prozvao današnjim imenom. Punih su dvadeset godina voditelji te emisije bili legendarni spikeri Radija Zagreb Valika Šverer i Ljubo Jelčić.

Rođendanska proslava održana u Rijeci podsjetila je na bogato nasljeđe toga jedinog stalnog tjednika o moru, brodovima i pomorcima. Popraćena brojnim prigodnim sadržajima izravno se prenosila na Prvome programu Hrvatskoga radija (HRT – HR 1) i na nekoliko HRT-ovih lokalnih radiopostaja uz brojne goste koji su tijekom godina sudjelovali u emisiji. Među njima bili su predstavnici lučkih uprava, Luke Rijeka, Jadrolinije, državnih, regionalnih i lokalnih vlasti te brojni partneri, suradnici i čestitari. Domaćini su bili voditelji i urednici na HRT – Radiju Split, HRT – Radiju Dubrovnik, HRT – Radiju Zadar, HRT – Radiju Rijeka i HRT – Radiju Pula Jadran Marinković, Božica Đurđević, Vladimir Šetka, Branka Malnar i Dorina Tikvicki.

„Sretan sam i zadovoljan jer sam tijekom godina upoznao stotine divnih ljudi, pogotovo pomoraca. Sretan sam zato što smo im pomogli i što smo uvijek na njihovoj strani, zato što je emisija bez zabranjenih tema i uvijek će takvom ostati, a zadovoljan sam i zato što smo tijekom godina ipak postali kultna emisija. To potvrđuju i vrhunske nagrade koje smo primili. U posljednje dvije godine osvojili smo ih čak tri”, istaknuo je urednik na HRT – Radiju Split Jadran Marinković, nekoć i sam pomorac. „Pomorska večer Hrvatskoga radija sluša se i danas, ali preko interneta jer ga danas svi brodovi već imaju, a slušaju je i mladi pomorci, što je najvažnije. Prepoznata je kao emisija koja pomorcima nudi rješenja njihovih problema i kojoj se mogu obratiti”, dodala je urednica na HRT – Radiju Rijeka Branka Malnar.

Pomorska večer Hrvatskoga radija (HRT – HR) tijekom godina postala je jednim od vrsnih kroničara pomorske i ribarske djelatnosti u Republici Hrvatskoj i svijetu, a njezini urednici ističu kako je emisija redovito promicala i pomorsku kulturu, hrvatske obrazovne i muzejske ustanove, tematske izložbe i povijesno-obrazovne aktivnosti kulturnih ustanova u vezi s pomorstvom.

„Mislim da trebamo i dalje mi biti oni koji će poticati pomorsku orijentaciju u našoj zemlji”, istaknuo je urednik na HRT – Radiju Zadar Vladimir Šetka. „Ima nade jer čujemo da mladi sve češće izabiru biti pomorcima bez obzira na to što je ovo desetljeće za pomorstvo možda najgore. Brodari kažu da će biti bolje, a ja im vjerujem. I neka tako bude”, poručila je urednica na HRT – Radiju Pula Dorina Tikvicki. „Život je kratak, a plovidba vječna. Ja na takav način razmišljam o našoj emisiji jer ploviti se mora”, zaključila je u svečarskome obraćanju okupljenima u riječkoj luci urednica na HRT – Radiju Dubrovnik Božica Đurđević.

Podršku dugovječnoj emisiji u Rijeku je došao dati i glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije Kazimir Bačić: „Svojom je aktualnošću i temama emisija i dalje slušana među hrvatskim pomorcima, iseljenicima i slušateljima diljem svijeta i jedan je od zaštitnih znakova Hrvatskoga radija i Hrvatske radiotelevizije. Ona je i dokaz da Hrvatski radio može i treba i u digitalnome dobu biti vrlo važan dio javnoga medijskog servisa.”

Rođendansko izdanje Pomorske večeri Hrvatskoga radija (HRT – HR) emitiralo se u ponedjeljak do ponoći izravno sa školskoga broda Pomorske škole iz Bakra, a snimku emisije moguće je poslušati putem multimedijske usluge HRTi.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.