Hrvatski radio

Radio Zadar

09:20 / 12.06.2019.

Autor: HRT Radio Zadar

Energetska obnova škole Vladimira Nazora u Škabrnji

Foto: Ilustracija

Foto: Ilustracija

Foto: - / -

Danas s početkom u 11 sati u Maloj vijećnici Doma Zadarske županije bit će potpisan ugovor za energetsku obnovu osnovne škole Vladimira Nazora u Škabrnji, izgrađene 1971. godine. Ukupna vrijednost radova iznosi 2 i pol milijuna kuna.

U sklopu radova provodit će se slijedeće provedbene mjere energetske učinkovitosti (kombinacija pet građevinskih, jedna elektrotehnička i jedna strojarska mjera): ugradnja toplinske izolacije vanjskih zidova i poda prema vanjskom prostoru, ugradnja toplinske izolacije stropa prema tavanu, ugradnja toplinske i hidroizolacije krovova iznad grijanog prostora, zamjena vanjske stolarije, modernizacija unutarnje rasvjete te ugradnja termostatskih ventila.

Energetskom obnovom zgrade potrošnja energije za grijanje smanjit će se za čak 50 posto. 

O projektu

Osnovna škola Vladimira Nazora izgrađena je 1971. godine i s trenutnim energetskim razredom D zahtijeva energetsku obnovu i smanjenje energetskih potreba. Glavni projekt napravljen je ranije kao temelj u izvedbi čitavog projekta. Izradom Glavnog projekta i kasnije njegovom provedbom, pridonosi se ispunjenju obveze koja proizlazi iz Direktive o energetskoj učinkovitosti (2012/27/EU), a to je da se svake godine obnovi (u smislu energetske učinkovitosti) 3% ukupne površine poda grijanih i/ili hlađenih zgrada u vlasništvu i uporabi središnje vlasti, kako bi se udovoljilo minimalnim zahtjevima energetske učinkovitosti prema Nacionalnom programu za obnovu zgrada javnog sektora i trećem Nacionalnom akcijskom planu energetske učinkovitosti. Dakle ovaj projekt pridonosi Prioritetnoj osi 4., Investicijskom prioritetu 4c, Specifičnom cilju 4c1, OP Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. Potrebne su i provodit će se slijedeće provedbene mjere energetske učinkovitosti (kombinacija pet građevinskih, jedna elektrotehnička i jedna strojarska mjera): ugradnja toplinske izolacije vanjskih zidova i poda prema vanjskom prostoru, ugradnja toplinske izolacije stropa prema tavanu, ugradnja toplinske i hidroizolacije krovova iznad grijanog prostora, zamjena vanjske stolarije, modernizacija unutarnje rasvjete te ugradnja termostatskih ventila što će rezultirati uštedom energije za grijanje 50,01% u odnosu na postojeće stanje. Nakon izvršene rekonstrukcije, očekivani razred će biti "B". Provedbom projekta postići će se ugodniji boravak djelatnika i učenika u zgradi, a sam objekt dobit će novi vizualni identitet s tim da se ne narušava arhitektonsko oblikovanje, a sve u skladu s trenutno važećim propisima. Imajući na umu da je zgrada registrirana u Informacijski sustav za gospodarenje energijom (ISGE), moći će se pratiti napredak i ostvarene uštede na godišnjoj razini na temelju izvoda utrošene energije za grijanje/hlađenje. Sredstva ušteđena na taj način bit će uložena u daljnje unaprjeđenje rada i obrazovanja (poboljšani uvjeti rada, namještaj, oprema...) prema trenutnim potrebama djelatnika i učenika. Ostvarujući održivost rezultata projekta, utjecat će se na razvoj potreba za energetskom učinkovitošću te na oblikovanje svijesti kod javnosti za racionalnom upotrebom energije. Dodatno, osigurat će se sigurniji i ugodniji uvjeti boravljenja i korištenje prostora od strane učenika i djelatnika škole, što će rezultirati povećanjem učinkovitosti rada i dosezanjem općeg cilja predmetnog poziva.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.