Hrvatski radio

Radio Zadar

Energetska obnova stambenih zgrada

19.04.2018.

13:26

Autor: Maja Savić

Dino Stanin/PIXSELL

Dino Stanin/PIXSELL

Foto: - / -

Udruga upravitelj koja pokriva 90 posto kolektivnog stanovanja u našoj zemlji održava u Zadru predavanja namijenjena upraviteljima stambenih objekata. Tema je - potreba energetske obnove stambenih zgrada.

Stara infrastruktura znatno troši energiju prostora dok bi se novim načinom stambene obnove uštedilo do 60 posto energije. Ponekad ni radijatori ili grijalice podešene na maksimum ne mogu dovoljno ugrijati stan. Jedan od razloga mogla bi biti loša izolacija, kažu u Udruzi Upravitelj  Najteži dio posla - tvrdi osnivačica udruge, Brankica Dejanović -je podizanje svijesti i informiranosti suvlasnika o potrebi ove vrste uštede a upravo to je zadatak upravitelja: Već 20 godina, od donošenja zakona o vlasništvu nije se u bitnom izmijenila svijest. Suvlasnici stambenih zgrada kupili su svoje stanove po zakonu o kupovini društvenih stanova, izvršili pretvorbu i kupili zgrade u relativno lošem stanju. Građevinski je dokazano da zgrada nakon 15 godina mora ići u kvalitetnu obnovuDodaje: na ovu se temu prije pet godina odmahivalo rukom no sada građani već uviđaju da dugoročno mogu puno više uštedjeti obnovom svog stambenog prostora. Postoji nekoliko načina uštede, u zemljama Unije već su gotovo standard a jedan optimalan prostor bi izgledao bi ovako: Sa kompletnom obnovljenom ovojnicom, i krov i vanjsku fasadu sa stolarijom i negrijane podglede - to su vam podrumi odozdol, sa eventualno solarnim panelima, sa led rasvjetom, a ne da - kad vi dolje uđete u neboder od 15 katova, upalite dolje u prizemlju i upali se još 15 svjetala i gore cijelu minutu. Sa obnovljenim dizalima. Dejanović zaključuje kako neće puno proći, do 10 godina, kad se o ovome neće više govoriti jer će priča zaživjeti u punini i u nas.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.