Hrvatski radio

Radio Zadar

English Friday za bolje snalaženje na brodu

23.03.2018.

10:56

Autor: Suzana Jakšić Mandić

foto: SJM

foto: SJM

Foto: - / -

U zadarskoj Pomorskoj školi danas se nastava održava na engleskom jeziku - to je prva strukovna škola u Hrvatskoj koja je to učinila a na taj način aktivno se uključila u provedbu mjera propisanih nacionalnom pomorskom strategijom.

Učenici su s veseljem prihvatili English Friday koji nije uvela još niti jedna strukovna škola u našoj zemlji. Evo kako su projekt komentirali učenici 3.A razreda te ravnatelj škole Svetko Perković:

Marko Katić: Super je jer širimo znanje engleskog koji inače ne bi čuli jer na satu engleskog učimo grmatiku a ovako naučimo više. Iako smo puno na You-tubeu pa nam engleski nije stran, ovako čujemo puno više stručnih izraza koji se koriste samo na brodu. Komplicirano je kao da se uči novi jezik. 

Mate BIlaver : Vrlo je bitna implementacija engleskog u struci jer ćemo ga prije ili kasnije koristiti na brodu. ovo je bitno kako bi mi implementirali engleski u svoj svakidašnji govor. Stručne predmete imamo Pravila u izbjegavanju sudara na moru odnosno Rules to avoid collisions at sea, također imamo sigurnost na moru odnosno Safety at sea

Marko Stevanović: Većinom mi je lako pratiti nastavu, samo poneka riječ mi je bila nepoznata. Mislim da bi ovakva nastava na engleskom trebala biti više puta mjesečno, pogotova za nas pomorce jer ćemo na brod a tamo će nam trebati engleski.

Učenike smo zatekli u veseloj atmosferi u školskoj knjižnici, uz knjižničarku Petru Parać i profesoricu filologije i kroatistike Ivanu Milutin. Ravnatelj škole Svetko Perković ističe kako se škola na ovaj način aktivno uključila u provedbu mjera propisanih nacionalnom pomorskom strategijom, jer engleski je službeni jezik u pomorstvu i zrakoplovstvu. Ako iskustva ovog projekta budu pozitivna, škola će ga u određenoj mjeri nastojati i nastaviti: Zahvaljujem svojim djelatnicima koji su svi prihvatili projekt iako on zahtjeva iznimno obimnu pripremu jer se čitav nastavni sat mora pripremiti ispočetka, na stranom jeziku. Nastavnici neće ocjenjivati učenike već uočiti u kojoj oni mjeri mogu pratiti nastavu te prema tome se postaviti i to je put za uspjeh ovog projekta. Nadam se da će i druge strukovne škole sljediti naš primjer i naša iskustva - kazao je ravnatelj Perković. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.