Hrvatski radio

Radio Zadar

Enio odigrao simultanku narodnih velemajstora

25.06.2017.

13:43

Autor:

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zadarski performer Enio Meštrović na sebi svojstven način, još jednim performansom, obilježio je Dan Državnosti. Nasred Kalelarge na stolove je postavio dvanaest šahovskih polja, te igrao sam protiv sebe, brižno pazeći da mu netko ne otme sjedalicu.

Pojasnio je, zašto je igru nazvao simultankom narodnih velemajstora. Mi smo velemajstori u igri neznanja. Igramo sami protiv sebe već dugi niz godina, ako ne i stoljeća. Za ilustraciju, Kinezi naprave grad od četiri milijuna stanovnika u godinu dana, a mi ne znamo državu od stoljeća sedmoga. Danas dakle prezentiramo ono što mi znamo najbolje, igrati sami protiv sebe, a opet nam je netko drugi kriv, rekao je Meštrović. Objasnio je i poruku 12 šahovskih polja, istaknuvši kako ona može značiti i posljednju večeru, ali i 12 mjeseci u godini. Ova igra je vremenski neograničena, to traje. A ja sam u crnom s bijelim rukavicama, jer sam crna figura, ali sam čistih ruku, poručio je Enio Meštrović.

Osim novinara njegov performans sa zanimanjem su promatrali i brojni turisti, te sugrađani koji su jutros šetali Kalelargom.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.