Hrvatski radio

Radio Zadar

Epidemiolog Kaić:Bliski kontakt nije sjedenje na tribinama, još je rekao...

22.06.2020.

09:25

Autor: rzd

Foto/ Toni Pajkin

Foto/ Toni Pajkin

Foto: - / -

Bliski kontakt nije sjediti na tribinama, nego je bliski kontakt fizički kontakt , dakle dodir, rukovanje, grljenje, poljubac, eto to se podrazumijeva pod bliskim kontaktom, rekao je epidemiolog Kaić jutros u programu HRT, osvrćući se na pojavu koronavirusa na zadarskom Adria touru.

 Nadodao je da ukoliko je u pitanju samo boravak licem u lice na manje od 2 metra da bi se osoba zarazila treba biti sa zaraženim najmanje 15 -tak minuta.

Na pitanje što je kontaktima kontakata, mogu li se oni zaraziti? Primjerice, što ukoliko se netko fotografirao sa zaraženom osobom, a onda je ta osoba kasnije bila u društvu s drugima ili se srela s nekim. Kaić je odgovorio da tu ne može biti ništa.

Kontakti kontakata nisu ugroženi dok se moguća bolest ne počme razvijati. Najprije zato jer to nisu izravni kontakti oboljeloga.

Tek kasnije se virus može širiti, kad prođe neko vrijeme, riječ je o razdoblju od dva dana do četrnaest dana i naravno ako je bolest razvila, a prenijeti se može najranije za dva dana.

Ukoliko razviju simptomi onda se oboljeli trebaju testirati.

Tri osobe pozitivne su na koronavirus, kazao je jutros u našem programu Šime Vicković načelnik Stožera civilne zaštite Zadarske županije. 

Epidemiolog Bernard Kaić u programu HTV-a

kaic.jpg

kaic.jpg

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.