Hrvatski radio

Radio Zadar

Epidemiologinja Mayer: Broj zaraženih odraz popuštanja mjera

07.03.2021.

12:58

Autor: HRT Radio Zadar/HTV

Marko Prpic/PIXSELL

Marko Prpic/PIXSELL

Foto: - / -

Epidemiologinja, dr. Dijana Mayer za Dnevnik u podne HTV-a komentirala je tjedni porast broja zaraženih. Smatra da je do porasta broja novih slučajeva zaraze došlo nakon popuštanja epidemioloških mjera.

- Od ponedjeljka su otvorene terase kafića i restorana, primijećena su grupiranja ljudi. Znamo da su ljudi jedva dočekali da mogu izaći na sunce, da se mogu družiti, ali molimo građane da se pridržavaju mjera, da stolovi budu udaljeni tri metra, da sjede jedan od drugoga metar i pol. Znamo da je to teško u praksi, ali apeliramo na građane da se maksimalno pridržavaju mjera, kazala je.

Što je u narednim danima pred nama, s obzirom na to da situacija u okolnim zemljama ne daje razloga za optimizam?

- To nas zabrinjava jer sve države u našem susjedstvu imaju porast novooboljelih, bez obzira na čak i strože mjere nego što imamo mi. Svjedoci smo i dnevnih migracija sa susjednim državama, tako da je oprez i dalje nužan, pogotovo građana koji nisu građani RH, a koji dolaze k nama, bilo zbog odmora bilo zbog poslovnih razloga, dodala je.

Očekuje i veći porast oboljelih od onog trenutnog. Nošenje maske i socijalnu distancu i dalje, apelira, treba prakticirati.

Rekla je kako su sve hrvatske županije počele cijepiti prema planu i programu u drugoj fazi cijepljenja.

- Sljedeći tjedan nam dolazi 109 tisuća doza. Vjerujemo da ćemo potrošiti sve doze, poručila je.

Raste broj cijepljenih građana

Pozitivno je što raste broj cijepljenih građana i sve je više mjesta u Hrvatskoj u kojima na red dolazi opća populacija. U riječkoj dvorani Zamet cijepilo se 500-tinjak osoba starijih od 65 godina i kroničnih bolesnika, masovnije cijepljenje nastavit će se svake subote. U Velikoj Gorici cijepljeno je 350 građana, a u Karlovačkoj županiji utrošeno je 630 doza Pfizerova i AstraZenecina cjepiva.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.