Hrvatski radio

Radio Zadar

Erasmus dostupniji nego ikad

31.03.2016.

19:08

Autor: Jelena Tomac

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Studirati, usavršavati se ili raditi u državama Europske unije posljednjih godina dostupnije je nego ikad. Pitanje je koliko mladi koriste tu priliku. Upravo je zato za njih organiziran Dan otvorenih vrata.

Student talijanskog jezika i geografije Filip Cirkvenčić svoje Erasmus odredište birao je ponajprije zbog jezika. U okviru programa razmjene studenata semestar je proveo u Padovi. Okupljenima je prenio svoje Erasmus iskustvo.

Kod nas se na fakultetu dosta nas uče službeni standardni talijanski, zapravo tamo dođeš i neznate najosnovnije riječi koje svaki dan koriste tipa kako se kaže kvaka, riječi koje svaki dan vladaju u govoru koje se čuju u trgovinama i slične stvari. - kaže student Filip Cirkvenčić.

Sudjelovanje u razmjeni studenata preporučio bi svakome.

Prvi korak je zapravo odlučiti se dal možete ostaviti svoju obitelj i prijatelje i otići u drugu zemlju i onda kad shvatite da možete tek onda slijedi traženje institucija, usklađivanje kolegija.

Zatim slijedi prijava na Erasmus natječaj. Tu neki posustanu, smatrajući postupak kompliciranim.

Vjerujem da bi u svakom slučaju moglo se bolje koristiti kad bi vjerojatno imali više informacija tako je nekako naše saznanje i zato i radimo ove dane. - objašnjava Marko Mašina, koordinator Informacijskog Centra Europe Direct Zadar.

Treba par dana da se ti dokumenti prikupe možda je malo zahtjevnije to motivacijsko pismo jer se ocjenjuje pa su studenti uvijek malo ustrašeni oko toga, ali zapravo nije pretjerano zahtjevno. - kaže Maja Kolega, voditeljica Ureda za međunarodnu suradnju zadarskog Sveučilišta.

A donosi neprocjenjivo iskustvo.

Mi smo evo kroz šest godina koliko sveučilište u Zadru sudjeluje u programu Erasmus zaista svjedočili studentima koji su otišli kao jedna osoba na razmjenu a vratili se zaista kao druga osoba puno samouvjerenija, odgovornija, zrelija. - dodaje Maja Kolega.

Sa zadarskog sveučilišta u program se može uključiti osamdesetak studenata u akademskoj godini, a posljednjih godina u okviru Erasmus programa u Zadar dolazi i do sto dvadeset stranih studenata godišnje. Koristi imaju svi - zemlja, grad, sveučilište, a ponajviše studenti.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.