Hrvatski radio

Radio Zadar

Erasmus u OŠ Bartola Kašića

06.05.2016.

11:21

Autor: Žana Ljuština

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Osnovna škola Bartola Kašića jedina je u Zadarskoj županiji u kojoj se provodi Erasmus projekt. Riječ je o najvećem programu Europske unije za obrazovanje koji, među ostalim, nudi mogućnosti međunarodne mobilnosti. Zadarski šestaši upravo su se vratili iz Španjolske.

Šestaši iz Bartola Kašića još su puni dojmova. U Španjolskoj su proveli tjedan dana, no na španjolskom nisu govorili.

Io non parlo espanol - prisjeća se Kristijan Nekić.

Ništa zato. Razgovaralo se ionako na engleskom jeziku koji znaju mnogo bolje od svojih španjolskih kolega.

Španjolci i svi ostali ok..osim kako govore. bilo je ok. - kaže Jan Markač.

Bilo je odlično jer smo imali svakakve radionice, morali smo pričati na engleski iako to Španjolce nije najbolje išlo, najbolje je bilo kad smo igrali igre. - objašnjava Barbara Bukvić.

Super mi je bilo zabavio same se, upoznao nove prijatelje. - prisjeća se Bartol Jurjević.

Iskustva su to i priče za cijeli život.

Jedne noći došli su Španjolci, dali nam nadimke meni i antoniju. Pelko i Ačofa...što to znači' nemam pojma. - priča nam kroz smijeh Jan Markač.

Cvita nije bila u Španjolskoj. Ali će u listopadu u Italiju. Inače, napisala je priču inspiriranu Ivanom Brlić Mažuranić koja je na natjecanju u Slavonskom Brodu proglašena najboljom.

Osvojila sam prvo mjesto, Nisam se nadala. - smije se Cvita Miočić.

Osim upoznavanja s drugim jezicima i kulturama, njegovanje materinskog jezika jedan je od važnijih ciljeva ovog projekta.

Jedan od cilljeva - kako približiti ta djela i te lektire djeci sve s upotrebom suvremene digitalne tehnologije. - kaže Katarina Skukan, ravnateljica OŠ Bartola Kašića.

Erasmus projekt u ovoj zadarskoj školi završit će u kolovozu sljedeće godine.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.