Hrvatski radio

Radio Zadar

Erlić: Ciljevi su ulazak u novu financijsku perspektivu i organizacija sustava

17.01.2023.

18:36

Autor: HRT Radio Zadar/Hina

Ministar Šime Erlić

Ministar Šime Erlić

Foto: Patrik Macek / Pixsell

Ministar regionalnog razvoja i fondova EU Šime Erlić istaknuo je nakon potvrđivanja u Saboru da su pred nama dva ključna cilja što se tiče EU fondovske politike i resornog ministarstva. To su završetak tekuće financijske perspektive i ulazak u novu do 2027., te organizacija cijelog sustava.


- Što znači da nas očekuje 9 milijardi eura novih sredstava iz EU fondova i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU koje je odgovorno za organizaciju sustava europskih fondova, dužno je u što skorijem roku realizirati sve procese potrebne da se ta sredstva pravodobno i primjereno kanaliziraju prema svim krajevima RH, izjavio je Erlić novinarima u Saboru.


To je, dodao je, izuzetno važno kako bi se pokrenuo novi investicijski ciklus u Hrvatskoj te kako bi u idućem desetljeću ostvarili sve ciljeve koji kroz europsku i fondovsku politiku želimo ostvariti. -Od ulaganja u konkurentnije i inovativnije gospodarstvo, zelene politike, održivi promet, zdravstvo, obrazovanje i sve što je pratila fondovska politika do sada, naveo je.


Vjeruje, kaže, da će se poseban iskorak uspjeti napraviti u pogledu regionalnog razvoja i još više se približiti svim hrvatskim krajevima, posebno slabije razvijenima sukladno Vladinom programu.


- Moramo voditi ujednačenu politiku prema svima njima i vjerujem da ćemo u tome uspjeti, da je ispred nas desetljeće razvoja i prilika kakvu nismo imali do sada, jer Hrvatskoj nikada nije bilo stavljeno više sredstava iz EU fondova na raspolaganje. Nije to samo prilika nego i veliki izazov za sustav i sve one koji u njemu rade, no gledam na to s optimizmom i vjerujem da ćemo u tome uspjeti, poručio je Erlić.


Tekuća financijska perspektiva je prva puna financijska perspektiva u kojoj se Hrvatska financira sredstvima EU kao njezina članica u kojoj se puno toga napravilo i naučilo i u kojoj smo imali prilike vidjeti da u svim dijelovima Hrvatske se nešto realiziralo iz EU fondova. Nema županije, općine i grada u kojima se nije realiziralo nešto iz EU fondova.


- Sada je na nama da do kraja ove godine koja je završna u financijskoj perspektivi EU fondova iskoristimo sva sredstva koja su nam na raspolaganju. Trenutno smo na 80 posto isplaćenih sredstava i vjerujem da smo na dobrom putu i da ćemo sa dodatnim angažmanom realizirati ta sredstva na zadovoljstvo svih korisnika europskih sredstava, rekao je novi ministar.


Erlić je ranije danas dobio povjerenje Hrvatskog sabora da preuzme Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.