Hrvatski radio

Radio Zadar

EU forum za mlade iz područja baštine

20.05.2019.

12:02

Autor: Maja Savić

EU forum za mlade iz područja baštine

EU forum za mlade iz područja baštine

Foto: - / -

U sljedećih 4 dana Zadar je domaćin Europskom foruma za mlade stručnjake iz područja baštine. Riječ je o zajedničkom projektu Eurospke unije i Unesca koji za cilj ima promicanje kulturne raznolikosti te interkulturalnog dijaloga kroz sveobuhvatni, integrirani pristup prema baštinI.

 Riječ je o mladim profesionalcima koji kroz svoj posao ili hobi rade konkretne projekte na temu baštine a ujedno će projekte i prezentirati. Ovoje prvi puta da Europska unija održava nešto tako i izabran je baš Zadar.
Ruth Sarek, glavna tajnica hrvatskog povjerenstva za Unesco pri Ministartsvu kulture.

"Bedemi, sustav fortifikacija, umijeće suhozida.Na ta dva primjera oni će vježbati kako postati glasnik baštine, tako da promiču i štite i u svoje zemlje prenesu to iskustvo".

Zadar dosta radi na promicanju i očuvanju svoje baštine, na popisu je Unescove baštine, to se prepoznaje i zato je Zadar izabran kao prvi grad za radno rekreacijsko putovanje za 28 mladih stručnjaka koji se bave kulturnom baštinom iz 28 zemalja Europske unije. Prosjek godina im je od 25 do 32. Litva i Estonija ne moraju biti samo sudionici Eurosonga već i Foruma u Zadru:

"Mogu reći da svi ovdje dolaze iz različitih područja djelovanja. Bavim se ruralnom arhitekturom, istražujem, sklapam poznanstva i sudjelujem u očuvanju baštine".

Sudionike čeka nekoliko radnih dana boravka u Zadru ali i okolici. Nadaju se da su u planu obilaska i morske orgulje o kojima su već čuli u svojim zemljama.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.