Hrvatski radio

Radio Zadar

EU parlament danas o rezoluciji o otocima

04.02.2016.

11:17

Autor: HRT centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zastupnik Tonino Picula koji je i potpredsjednik za otoke Međuskupine za mora, rijeke, otoke i priobalna područja danas je u Strasbourgu istaknuo da se otoci nose s nizom problema te zaslužuju posebnu EU agendu. Europski parlament glasuje o prijedlogu Rezolucije o posebnoj situaciji otoka.

 

Priopćenje iz ureda zastupnika Picule objavljujemo u cijelosti:

“Dolazim iz Hrvatske, zemlje s više od 1200 otoka i pridružujem se pozivima Komisiji da napravi  analizu troškova života na otocima i tome prilagodi financijske potpore i programe. Trebamo Strateški program i posebnu EU agendu za otoke da im barem djelomično nadoknadimo sve propušteno i pomognemo da ostvare svoje pune potencijale, rekao je zastupnik Tonino Picula u raspravi o stanju na otocima, jutros na plenarnom zasjedanju u Strasbourgu.

Naglasio je da se stanovnici otoka nose s puno problema -od podatka da otoci u prosjeku zaostaju za petinom BDP-a za kopnom, preko depopulacije, loše povezanosti i dostupnosti zdravstve neskrbi pa sve do visokih troškova života, pristupa obrazovanju i drugih problema. Istaknuo je da BDP nije dovoljan kriterij stanja otoka jer ne obuhvaća druge parametre koje život na otoku čine složenijim i težim.

“Možemo raspravljati o različitim definicijama no mislim da za europske otoke nismo učinili dovoljno da ostvarimo obveze iz članka 174. Lisabonskog sporazuma. Svaki je otok jedinstvena prirodna, kulturna i gospodarska cjelina, a u institucijama EU politike prema otocima nikad nisu zaživjele u punom smislu”, naglasio je zastupnikPicula.

Kao potpredsjednik Međuskupine za mora, rijeke, otoke i priobalna područja zadužen za otoke, Picula pozdravlja prijedlog Rezolucije Europskog parlamenta o posebnoj situaciji otoka o kojoj Europski parlament glasuje danas u podne.

Rezolucija poziva da se prove d edetaljna studija dodatnih troškova u pogledu sustava prijevoza osoba i robe, opskrbe energijom i pristupa tržištima posebno za mala i srednja poduzeća. Također poziva Komisiju da osim BDP-a uzme u obzir i druge statističke pokazatelje koji odražavaju ekonomski i socijalno osjetljiv položaj koji proizlazi iz trajnih prirodnih poteškoća. Podsjeća i da je na mnoge otoke u Sredozemlju došao veliki broj migranata s kojim se moraju nositi. Rezolucija naglašava i važnost osiguranja obrazovanja na svim razinama te ističe da otoc iimaju teritorijalni potencijal koji se treba iskoristiti kao prilika za razvoj i otvaranje radnih mjesta.

Na sljedećem plenarnom zasjedanju u Strasbourgu, zastupnik Tonino Picula 10. ožujka 2016. organizira konferenciju “Otoci i kohezijska politika” na kojem će biti prisutni predstavnici otoka i Europske komisije, a na njegov će poziv u višednevnom posjetu Strasbourgu boraviti i mladi otočani iz Hrvatske. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.