Hrvatski radio

Radio Zadar

EU projekt u Kalima. Zadovoljni korisnici i zaposlenice

09.03.2022.

10:57

Autor: Radio Zadar/Općina Kali

Projekt Zaželi

Projekt Zaželi

Foto: Općina Kali / Općina Kali

Na međunarodnom Dan žena, 8. ožujka u Kalima održana je završna konferencija projekta „Zaželi u Kalima" koji je financiran iz Europskog socijalnog fonda. Nakon uspješne dokazane projekta koji je započeo prije 18 mjeseci, u Općini Kali nadaju se obnovi programa zapošljavanja žena, tj. pozivu iz novog programskog razdoblja EU 2021.-2027.

Nazočnima se, uz čestitku Dana žena, uvodno obratio načelnik Općine Kali, Bruno Mišlov koji je istaknuo da je ovaj projekt bio itekako potreban u otočnoj sredini Općine Kali u kojoj živi dosta pripadnika starije populacije.

Projekt „Zaželi u Kalima“ bio je dobra prilika za zaposlenje i edukaciju pet nezaposlenih žena s otoka koje su stekle nova znanja i kompetencije, a ujedno proteklih godinu dana olakšale svakodnevni život za 30-ak starijih krajnjih korisnika s područja Općine Kali, istaknuo je načelnik Mišlov koji se nada nastavku programa, odnosno objavi nove faze nacionalnog programa zapošljavanja žena na kojima se Općina Kali planira ponovno prijaviti.


Galerija
Projekt Zaželi, Foto: Općina Kali/-
Projekt Zaželi, Foto: Općina Kali/-Projekt Zaželi, Foto: Općina Kali/-

U ime Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA prisutnima se obratila zamjenica ravnateljice, Jadranka Petek koja je kratko predstavila krug Agencije i pohvalila dobru suradnju na više projekata tehničke pomoći za Općinu Kali.

Agencija ZADRA NOVA iza sebe ima višegodišnje iskustvo u pripremi i provedbi EU projekata, a kroz projekt "ZADRA NOVA ZA VAS" pruža potporu u pripremi i provedbi projekata lokalnoj i regionalnoj samoupravi pa tako i Općini Kali na ovom i drugim projektima, naglasila je Jadranka Petek .

Detaljan projekt „Zaželi u Kalima“ prezentirao je voditelj projekta Petar Kolega koji je naveo kako je Općina Kali kao prijavu na otvoreni trajni Poziv „Zaželi – program zapošljavanja žena – faza II“, bio odobren iznos od 464 tisuće kuna za projekt „Zaželi u Kalima“ “ “ “, u trajanju od 17.09.2020. do 17.03.2022. godine.

Projekt se u potpunosti financira iz Europskog socijalnog fonda i prvi je takav projekt Općine Kali. Kolega je istaknuo da je ovo bila nova, dobrodošla socijalna usluga pomoći starijoj populaciji u otočnoj zajednici, koju su mještani Kali pozitivno prihvatili, a interes žena i korisnika bio je veći od inicijalnih očekivanja Općine Kali kao nositelja projekta. Zahvaljujući uspješnoj provedbi, u pandemiji koronavirusa, ipak smo postigli sve zadane ciljeve, kaže Kolega.

Projektom "Zaželi u Kalima" unaprijedio je radni potencijal pet teže zapošljivih žena, koje su prošle edukacije i zaposlile se u Općini Kali na razdoblje od 12 mjeseci, čime su postale konkurentnije na tržištu rada, pojasnio je Kolega te istaknuo kako je projekt doprinio socijalnom uključivanju 30-ak starijih osoba i neomćnih osoba s područja Općine Kali na način da su im zaposlene žene, do 1. ožujka 2022. pružale su potrebnu pomoć u svakodnevnim aktivnostima.

Posebno emotivne zbog završetka ovog projekta bile su upravo žene iz Kali zaposlene kroz projekt.

Jedna od pet djelatnika, Bernarda Valčić na konferenciji je ukratko predstavila kako je izgledao rad s krajnjim korisnicima projekta u praksi, kojima su djelatnice bile pomoćnice u svakodnevnim aktivnostima poput nabave lijekova i čišćenja doma, ali i društva koje su ih razvedrilo i saslušalo njihove životne priče ja brige. Krajnji korisnici su se naviknuli na svakodnevnu pomoć gerontodomaćica pa im je bilo veoma žao kad su shvatili da projekt tako brzo završava, prepričala je Valčić.

Završnu konferenciju zaključio je voditelj projekta Petar Kolega koji se u ime Općine Kali zahvalio obveznim partnerima projekta "Zaželi u Kalima" - Centru za socijalnu skrb Zadar i Hrvatskom zavodu za zapošljavanje - Područnom uredu Zadar te Agenciji za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA na pruženoj tehničkoj pomoći .

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.