Hrvatski radio

Radio Zadar

Euro caffe: Što nova omotnica EU znači za zadarske otoke i grad Pag?

13.09.2023.

14:27

Autor: RZD

Ministar Šime Erlić

Ministar Šime Erlić

Foto: Suzana Jakšić Mandić / Radio Zadar

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen pred zastupnicima Europskog parlamenta u Strasbourgu održala je godišnji govor o stanju Europske unije, njezin posljednji u ovom mandatu.

Predsjednica je iznijela svoje komisije do kraja mandata. 


Uvodno se obratila biračima, posebno mladima koji će iduće godine prvi puta izaći na izbore. 


Bit će to vrijeme da se ljudi osvrnu na stanje Unije i posao koji obavljaju oni koji ih predstavljaju. Bit će to vrijeme odluke kakvu budućnost i kakvu Europu žele - rekla je predsjednica. Nova EU-omotnica nudi velike mogućnosti otočnim gradovima i općinama, a grad Pag ovdje ima određenu prednost, naglasio je Ministar regionalnog razvoja i EU fondova Šime Erlić koji je prošli tjedan boravio u gradu Pagu.


Što to znači za zadarske otoke i konkretno za grad Pag?


Ministar Erlić naglašava naglasio je kako Pag ovdje ima određenu prednost: 


Uspjeli su riješiti svu projektnu dokumentaciju, riješeni su svi oni vlasnički preduvjeti što ih brojni projekti na razini Hrvatske nemaju, to vidimo svaki dan. 


Inače 150 milijuna eura izdvojenih posebno za otoke, odnosno 25,6 koliko ih je izdvojeno za otoke Zadarske županije, novi je pristup ministarstva, naveo je Šime Erlić: 


To su sredstva isključivo za razvojne projekte u kontekstu zelenoga, digitalnoga, infrastrukture. To je važan mehanizam zato što je dugoročan, zato što stvara pretpostavke da postoji jedna nova linija financiranja i u budućnosti - napominje ministar Erlić.


U narednih 6 mjeseci spomenuti projekti će se razraditi i aplicirati prema svojim izvorima unutar EU-fondova, rečeno je danas u gradu Pagu.


Poslušajte cijelu emisiju:

Euro caffe

Projekt sufinancira EP

Projekt sufinancira EP

Foto: HRT / HRT

Ovaj programski sadržaj ostvaren je uz potporu i u suradnji s Europskim parlamentom. Za pripremu i sadržaj objavljenih vijesti odgovoran je isključivo HRT. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.