Hrvatski radio

Radio Zadar

Europa na oprezu zbog omikron varijante

28.11.2021.

17:16

Autor: Miro Ašić/Vijesti u 17/IMS/HRT

Kristina Stedul Fabac/PIXSELL, ilustracija

Kristina Stedul Fabac/PIXSELL, ilustracija

Foto: - / -

Sve više zemalja zatvara se i uvodi strože mjere zbog nove varijante koronavirusa. Ali unatoč brzoj reakciji, omikron se širi i otkriva diljem svijeta. U Europi je potvrđen u Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Belgiji, Češkoj, Italiji i Nizozemskoj.

Među osobama koje su u petak u Nizozemsku stigle iz Južnoafričke Republike, 61 je pozitivna, a 13 je zaraženo omikron-varijantom koronavirusa. U Amsterdam je od ponedjeljka iz Južnoafričke Republike doputovalo oko 5000 ljudi.

Hugo de Jonge, nizozemski ministar zdravstva, rekao je da će se sa svim putnicima iz Južnoafričke Republike stupiti u kontakt kako bi provjerili jesu li doista u izolaciji.

Francuski ministar zdravstva Olivier Veran upozorava da omikron varijanta vjerojatno već cirkulira tom zemljom, a u slučaju sumnje, osoba se izolira i pojačano testira te se utvrđuje genski profil varijante i virusa.

- Još nismo otkrili omikron varijantu, ali pitanje je sata, rekao je.

U Velikoj Britaniji maske su ponovno postale obvezne nakon što su otkrivena dva slučaja zaraze novim sojem.

Sajid Javad, britanski ministar zdravstva, kaže da je od svih koji su se vratili iz Južnoafričke Republike zatraženo da se testiraju, a pozitivni moraju u samoizolaciju.

London je zabranio putovanja u države na jugu afričkog kontinenta, a pojačane su i restrikcije za ulazak u zemlju. PCR test radi se tek drugi dan nakon ulaska u Veliku Britaniju, a dotad putnici moraju u samoizolaciju.

- Vrlo je frustrirajuće što nas političari uznemiravaju nepotvrđenim informacijama. Više bih voljela kada bi stručnjaci komunicirali s javnošću prije nego što nas oni prisile da trošimo novac na testove, kaže jedna Londončanka.

Ni mjesec dana nakon otvaranja za turiste s COVID potvrdama, Izrael ponovno zatvara granice zbog omikron varijante. Mnogi Izraelci požurili su se vratiti u zemlju prije nego što mjere stupe na snagu.

Talijanski znanstvenici objavili su prvu fotografiju omikron varijante koronavirusa. Pokazalo se da se oko 30 mutacija nalazi na njegovu proteinu šiljka, znatno više nego kod delta-soja.

Dok se znanstvenici pribojavaju da je zaraznija i da bi mogla postati otporna na cjepiva, južnoafrički liječnici tvrde da omikron varijanta ne izaziva težak oblik bolesti i da su simptomi neobični, ali blagi.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.