Hrvatski radio

Radio Zadar

Europski novac za ekološke projekte

16.10.2018.

07:32

Autor: Božidar Kolega

Dino Stanin/PIXSELL, ilustracija

Dino Stanin/PIXSELL, ilustracija

Foto: - / -

Gradu Zadru odobren je projekt Netwap koji će zajedno s talijanskim partnerima provoditi sljedeće dvije godine. Radi se o projektu zaštite okoliša kojim će se ispitati model zbrinjavanja otpada na našim otocima, te pratiti onečišćenje mora mikroplastikom.

Vrijednost zadarskog dijela projekta je 145 000 eura, a osiguran je iz europskih fondova.

Tako će se kroz projekt, kroz sljedeće dvije godine ispitati najnovije tehnologije gospodarenja otpadom kroz dvije pilot akcije. Jedna će biti na našim otocima, uglavnom instalirat će se mini mobilne kompostane za biorazgradivi otpad, a mini kompostana služiti će za odlaganje takvog otpada i pretvaranje istoga u ekološki kompost. Paralelno uz mini kompostane i ovaj pilot projekt napravit će se mjerenja količine mikroplastike u moru s ciljem da se smanji količina plastike u moru. To je zanimljivo i to je aktivnost na kojoj će raditi "Ruđer Bošković"  jer se utvrđivanjem podrijetla plastike može onda vršiti i prevencija bacanja te plastike u more.  - objasnio je gradski pročelnik za EU fondove Šime Erlić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.